Sob 23 Apr 2016

Občutek utesnjenosti na trgu podjetniških obveznic

Običajno se v najbolj vročih poletnih dneh na cestah pojavijo vzdrževalci, ki poskrbijo za nove nanose čez zimo iztrošenih talnih označb. Njihovo delo poteka v težkih razmerah, temperatura zraka je običajno nad 30 stopinj Celzija, temperatura asfalta verjetno blizu 50 stopinj Celzija. Zrak je torej težak že brez nasičenih hlapov, ki vejejo iz premazov.

Podobno verjetno občutijo tudi upravljavci obvezniških naložb. Ne glede na to, da na delovnem mestu v nasprotju z vzdrževalci cest ne občutijo napornih okoljskih obremenitev in bremena težkih delovnih pripomočkov, lahko program kvantitativnega sproščanja Evropske centralne banke - v katerem ta odkupuje velike količine razpoložljivih obveznic, zvišuje njihovo ceno in s tem niža njihovo donosnost do dospetja blizu 0 odstotkov ali celo nižje - primerjamo s težkim zrakom nad cestiščem. Mnogi upravljavci se namreč mrzlično ozirajo, kje bi se še dalo poiskati nekaj svežega zraka v obliki višjih ali vsaj pozitivnih donosnosti do dospetja. Občuten delež državnih obveznic namreč ob predpostavki, da bi obveznico držali do dospetja, prinaša negativen donos.

Tesnoba, ki jo občutijo obvezniški vlagatelji ob prebiranju podrobnosti CSPP (corporate sector purchase programme) oziroma po slovensko programa nakupov podjetniških obveznic Evropske centralne banke, je podobna tej, ki jo občutijo vzdrževalci ob bližanju drvečega vozila, ki ne upošteva novih označb. Evropska centralna banka s svojimi izrednimi dimenzijami namreč vstopa na relativno omejen trg. Analitiki menijo, da bo nabor podjetniških obveznic zato prav kmalu razširjen celo na obveznice z nižjo bonitetno oceno.

Nedvomno so mnogi med vzdrževalci že kdaj imeli kakšno bližnje srečanje z nepozornim voznikom. Kako bodo evropski obvezniški vlagatelji občutili srečanje z dvonadstropnim avtobusom pod upravljanjem nepozornega voznika, ki je za povrh očitno preširok za obstoječe cestišče, bomo spoznali čez poletne mesece. Ne bodite pa presenečeni, če se bodo poleg cestnih oznak takrat premaknile tudi investicijske naložbene omejitve Evropske centralne banke.

 

Avtor: Rok Bertoncelj, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 32, 23. 4. 2016, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Ne želite nikoli več zamuditi naslednje naložbene priložnosti? Na spodnji povezavi se prijavite na naše  aktualne novice in ostanite vedno na tekočem.

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Tudi v letošnjem letu smo vam z veseljem na voljo, tako za nasvete
kot tudi upravljanje vaših naložb. Za podrobnejše informacije
kje lahko stopite v stik z nami kliknite na povezavo.

Uspešen začetek novega naložbenega leta vam želi Ekipa Triglav Skladi