Pon 29 Jan 2018

Novi trgi so še priljubljeni

Trgi v razvoju Izmed sektorjev s skoraj devetodstotno rastjo letos izstopata finančni in energetski sektor

Tudi letos se nadaljuje trend nadpovprečne donosnosti trgov v razvoju. Vrednost kompozitnega delniškega indeksa se je letos v evrih zvišala za dobrih pet odstotkov, delniške naložbe pa so najbolj zrasle na Kitajskem in v Rusiji. Izmed sektorjev s skoraj devetodstotno rastjo letos izstopata finančni in energetski sektor, najslabše sta se izkazala sektorja javne oskrbe in telekomunikacij. Zaradi dobrih makroekonomskih podatkov, pada vrednost ameriškega dolarja in nizkih donosov na obvezniških trgih ostaja hitrorastoča regija med najbolj priljubljenimi tudi med upravljavci premoženja. Po podatkih Mednarodnega inštituta za finance (IIF) je izpostavljenost vlagateljev do razvijajočih se trgov s 13,4-odstotnim deležem v vseh delniških naložbah, najvišja od aprila 2015. Enako velja za dolžniški naložbeni razred, kjer ta delež znaša slabih 12 odstotkov. Geografsko gledano so upravljavci najbolj izpostavljeni do Argentine (kjer je le ta dosegla najvišjo vrednost v vsej svoji zgodovini) ter do Brazilije in Čila.

Postopno se spreminja tudi sektorska in geografska sestava indeksa, kar je izraz dolgoletnih razlik v donosnosti. Do pred kratkim vodilni finančni sektor je prvo mesto moral prepustiti informacijski tehnologiji, predvsem zaradi hitre rasti tega sektorja v azijskih državah. Konec preteklega leta je tehnologija predstavljala že skoraj 30 odstotkov kriterijskega indeksa razvijajoče se regije, v Aziji pa nekaj manj kot 40 odstotkov. Krepi se tudi pomembnost sektorja potrošnje, s čimer se povečuje tudi sama korelacija gibanja vrednosti v primerjavi z razvitimi trgi. Ta je med državami precej različna, najnižjo korelacijo ponuja Latinska Amerika. Regijsko gledano se povečuje pomembnost Azije, med prvimi največjimi 20 podjetji najdemo 14 azijskih podjetij, od tega 7 tehnoloških delnic.

Avtor: Gašper Dovč, Triglav Skladi

Objavljeno v: Delo, 29. 1. 2018; rubrika: Trgi v razvoju

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič