Pet 20 Jun 2014

Novi rekordi na krilih FED

Iz druge strani luže prihajajo zelo spodbudne novice in podatki glede okrevanja največjega svetovnega gospodarstva. Po dvodnevnem zasedanju FED je glavna bankirka ZDA povedala, da se ekonomska aktivnost v ZDA povečuje v tekočem četrtletju in se bo z zmerno rastjo še nadaljevala v prihodnje. FED bo nadaljeval z zmanjšanjem odkupa obveznic za 10 milijard dolarjev na mesec, kar pomeni, da bo jeseni ta program zaključil. Obrestne mere bodo ostale nizke še dolgo, vse dokler bo to potrebno.

Ekonomski kazalci s trga dela se izboljšujejo, brezposelnost ostaja pri 6,3 odstotka. Stopnja inflacije se je po zadnjih podatkih povečala in znaša 1,6 odstotka glede na lanski april, kar je sicer največ od novembra 2012, vendar še vedno pod ciljno mejo, ki je pri dveh odstotkih. Kopica pozitivnih napovedi in objavljenih ekonomskih kazalcev ob pomoči nadpovprečnih objav rezultatov podjetij za prvi kvartal letošnjega leta je potisnila svetovne delniške trge na nove najvišje vrednosti v zgodovini. Tako je osrednji ameriški indeks S&P 500 dosegel nov vrh pri 1.956,98 točke, svetovni delniški indeks MSCI je dosegel vrh pri 427,23 točke. Po drugi strani je nihajnost na delniških trgih najnižja od leta 2007, vrednotenja delnic pa ostajajo kljub rasti še vedno ugodna, saj se s podjetji v indeksu S&P 500 v povprečju trguje po 16,6-kratniku napovedanega dobička, na začetku leta je ta kazalec znašal 15,5.

Tudi iz Kitajske, drugega največjega svetovnega gospodarstva, prihajajo optimistične novice, saj je kitajski premier Li dejal, da bo imelo kitajsko gospodarsko na dolgi rok »srednjo do visoko« gospodarsko rast. Za letošnje leto napoveduje 7,5 odstotno minimalno stopnjo rasti BDP, obenem pa vlada že pripravlja nove ekonomske operacije in ukrepe, da bo ta rast zagotovo dosežena. Kot vse kaže lahko v prihodnjih poletnih mesecih pričakujemo nadaljno rast tečajev delnic, ki pa jih bodo zaznamovale nove objave o poslovanju podjetij za drugi kvartal, ki se začnejo v začetku prihodnjega meseca.

Avtor: Mitja Baša, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 9, 20. 6. 2014, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS oktober 2020

Preberite poročilo