Pon 19 Mar 2018

Nove sankcije proti Rusiji?

Kljub nedavno sprejetim dodatnim ameriškim sankcijam proti Rusiji se zdi, da vse več dejanj, s katerimi povezujejo oblasti v Moskvi, kaže na to, da bodo veljavne ukrepe podaljševali in verjetno dodali kakšne nove. 

V okviru na videz tršega pristopa premierke Therese May, zaradi umora ruskega dvojnega vohuna Skripala, nenehnih pritiskov in obtožb Nikki Haley, veleposlanice ZDA pri Združenih narodih, na račun Rusije zaradi dejanj v Siriji ter vedno novih obtožb posebnega preiskovalca Roberta Muellerja se morebitna uvedba dodatnih sankcij proti Rusiji ponuja kar sama.

Čeprav ruske oblasti zanikajo kakršno koli vpletenost v umor, se zdi, da se nas vseeno posebno ne trudijo prepričati, da z umorom nimajo nič. Njihova samozavest izhaja iz več razlogov. Glavni med njimi je, da bo gospodarski vpliv dodatnih ukrepov proti Rusiji, če bodo ti uvedeni, zanemarljiv, kar potrjuje tudi dogajanje na trgih. Kopica sankcij, ki jih je Zahod že uvedel proti Rusiji, na predsednika Putina nima posebnega vpliva. V Evropi ni enotne podpore uvedbi novih sankcij, zunanji »napadi« na Rusijo pa, tako se zdi, samo krepijo Putinovo moč in priljubljenost v državi. Prav tako pogled v preteklost pokaže, da London do ruskih oblasti ni posebno strog. Šibke do nikakršne zahteve iz Londona v preteklosti po soočenju ruskih oblasti s 14 nerazrešenimi umori, v ozadju katerih naj bi bila Moskva, več kot očitno kažejo na to, da strogost ne prevladuje v odnosih med Londonom in Moskvo.

Rusko gospodarstvo se kljub uvedenim ukrepom krepi, za leto 2017 bo rast okoli dva odstotka, pozitivno rast kljub negativni reviziji od OECD pričakujejo tudi za letos. Umirjena inflacija, rast izvoza in sorazmerno nizka stopnja brezposelnosti kažejo na to, da so se Rusi naučili živeti s sankcijami. Ob tem jim je letos agencija Standard and Poor's zvišala bonitetno oceno, tudi borzni indeks IMOEX raste. To, da njihov najpomembnejši izvozni produkt (surova nafta) zaradi morebitnih sankcij ne bo prizadet, jim vliva dodatno samozavest pri soočenju z morebitnimi novimi ukrepi.

Zahodu tako preostane samo politični pritisk na nezlomljivega Putina. Zdi se, da je najboljša smer za prizadejanje »bolečine« oblasti v Moskvi pritisk v obliki nedavno sprejetih sankcij v ZDA. Pritisk na omejevanje dostopa do bančnega sistema, prepoved vstopa v državo ter prepoved delovanja nekaterim agencijam. Te sankcije so usmerjene predvsem proti oligarhom in vladnim uslužbencem blizu predsednika Putina in imajo na strukture oblasti in tiste, povezane z njimi, večji vpliv od širših gospodarskih sankcij.

Avtor: Vid Pajič, Triglav Skladi d.o.o.

DNEVNIK, 17. 3. 2018; RUBRIKA: BORZNI KOMENTAR

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS maj 2020

Preberite poročilo