Sob 14 Jul 2018

Nova delnica na borzi

Devetega julija so na borzi v Hongkongu začele kotirati delnice proizvajalca telefonov Xiaomi. Gre za največje podjetje, katerega delnice so začele kotirati na omenjeni borzi v zadnjem času.

Podjetje je pred kotacijo v postopku prve javne ponudbe ponudilo svoje delnice zainteresiranim vlagateljem. Institucionalni investitorji za delnice niso bili kaj dosti zagreti. Tako je bila cena v javni ponudbi določena na spodnji meji razpona, kar se pri odmevnejših javnih ponudbah na Kitajskem ne zgodi prav pogosto. Že prvi dan kotacije je cena na borzi zdrsnila pod ceno, določeno v javni ponudbi.

Razlogov za pomanjkanje interesa je verjetno več. Xiaomi je proizvajalec pametnih mobilnih telefonov, pri čemer se globalno gledano rast prodaje mobilnih telefonov umirja. Podjetje se sicer poskuša usmeriti v spletne aplikacije oziroma spletne storitve, da bi tako povečalo prihodke in izboljšalo donosnost poslovanja. Za zdaj pri tem niso imeli bistvenih rezultatov. V lanskem letu in v letu 2015 je podjetje imelo izgubo, medtem ko je v letu 2016 doseglo minimalen dobiček. V letu 2018 naj bi spet poslovali z dobičkom. Glede na pričakovane dobičke so bile že pri ceni, doseženi v javni ponudbi, delnice vrednotene nekoliko višje kot delnice primerljivih podjetij.

Dodatno je k uspehu javne ponudbe prispevalo negativno vzdušje na kitajski borzi. Zaradi strahu pred posledicami trgovinskih vojn so se v zadnjem mesecu dni tečaji delnic na kitajskih borzah večinoma zniževali, kar je verjetno vplivalo tudi na rezultat javne ponudbe. Podjetje je zbralo manj denarja, kot so si prvotno zamislili.

Po začetku kotacije so se stvari obrnile na bolje. Vseeno gre za podjetje, ki ima močno pozicijo na trgu pametnih telefonov v Indiji. Spletne storitve na Kitajskem so v velikem vzponu in v tej panogi podjetje išče svojo priložnost. Po poteku javne ponudbe so objavili, da bo kmalu mogoče kupiti nov model njihovega telefona.

Že drugi dan kotacije je cena delnice zrasla za 13 odstotkov, medtem ko je do konca tedna pridobila 26 odstotkov glede na ceno, doseženo v javni ponudbi.

Avtor: Matjaž Dlesk, Triglav Skladi, d.o.o.

DNEVNIK, BORZNI KOMENTAR: 14. 7. 2018

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt