Pet 29 Jan 2010

Nouriel Roubini razburil tržne udeležence

Ameriške Zvezne rezerve (FED) na svojem rednem dvodnevnem zasedanju, ki se je zaključilo v sredo, po pričakovanjih niso spremenile ključne obrestne mere, ki tako ostaja v razponu med 0 in 0,25% že od decembra 2008. Na ta način skušajo še naprej pomagati gospodarstvu ZDA na poti k okrevanju ter prispevati k stabilnosti na trgu dela. Anketa informacijskega sistema Bloomberg kaže, da večina anketiranih makroekonomistov ne pričakuje dviga obrestne mere pred letošnjim novembrom. FED je hkrati tudi najavil, da namerava počasi zaključiti s kriznimi ukrepi (mednje, med drugim, sodijo posojanje in odkupi obveznic), saj je gospodarski obeti izboljšujejo.

Zanimiva novica minulega sestanka centralnih bančnikov je tudi, da so ti začeli razpravljati o morebitni uvedbi nove vodilne obrestne mere na depozite oz. na presežne rezerve bank pri FEDu. Ta bi nadomestila dve desetletji uporabljeno obrestno mero, po kateri si banke čez noč posojajo denar. Razlog je v zaskrbljenosti, da z obstoječo obrestno mero ne bodo sposobni nadzorovati inflacijskih pritiskov ob okrevanju gospodarstva. Po izbruhu finančne krize pred dobrima dvema letoma so namreč Zvezne rezerve trg preplavile z veliko likvidnostjo z namenom preprečiti zlom ameriškega finančnega sistema in posledično celotnega gospodarstva. Predlagana nova obrestna mera pa naj bi spodbudila banke, da denarja ne dajo v obtok, temveč ga brez tveganja deponirajo pri Zveznih rezervah in na ta način pozitivno prispevajo pri zajezitvi inflacije.

Tržne udeležence, predvsem pa predsednika Evropske centralne banke (ECB), Jean Clauda Trichet-a je razburil znani ameriški ekonomist Nouriel Roubini, ki je pravilno napovedal zadnjo finančno krizo. Izjavil je, da bo Evropska monetarna unija čez nekaj let razpadla. Kot največjo grožnjo območju evra ne navaja Grčije, temveč Španijo, četrto največje evropsko gospodarstvo, ki jo pesti ogromna brezposelnost, anemična gospodarska rast in visoka zadolženost. Evro območju preti nevarnost razcepa na dva dela, močnejši center in šibki periferni del, kar bi lahko privedlo do izstopa nekaterih držav iz unije. Jean Clauda Trichet se je na njegovo razmišljanje odzval in ga označil za absurdno.

Dolžniški trgi so posledično gibajo zelo različno. Divergenca med najbolj varnimi nemškimi obveznicami in perifernimi obveznicami znotraj evro območja (Grčija, Portugalska, Irska, tudi Španija) se nadaljuje. Donosnost do dospetja desetletne grške državne obveznice znaša 7,15 % kar predstavlja pribitek v višini 390 osnovnih točk nad Nemčijo in se nahaja na maksimalnih ravneh od uvedbe evra. Grčija je sicer ta teden izdala tudi novo petletno obveznico s 6,1 % kuponsko obrestno mero oz. 3,9 odstotnim pribitkom nad primerljivo nemško obveznico. Vlagatelji so jo razgrabili predvsem zaradi vabljive obrestne mere. Pribitek se je tekom tedna še povečal; trenutno znaša kar 440 osnovnih točk. Slovenija, ki ima za dve stopnji boljšo kreditno oceno od Grčije, pa je prejšnji teden na skupnem evropskem trgu izdala za 1,5 milijarde evrov nove referenčne desetletne obveznice s 4,125 odstotno kuponsko donosnostj. Donosnost do dospetja zdaj znaša 4,15 odstotka oz.pribitek v višini 0,95 odstotne točke nad nemško primerljive ročnosti.

Zaradi strahu med investitorji in nenaklonjenosti k tveganju se je letos precej povečala premija za tveganje. Poleg skrbi glede naraščajočega zadolževanja držav so k povečani volatilnosti na kapitalskih trgih prispevali mešani makroekonomski podatki, tudi Kitajska z napovedjo zaostritve pogojev za posojilodajalke in pospešeno restriktivno monetarno politiko, napoved ameriškega predsednika Obame prejšnji teden o zaostritvi finančne regulacije ter objave poslovnih rezultatov podjetij.

Avtorica: Mag.Simona Kovačič, upravljavka investicijskih skladov, Triglav DZU, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt