Pon 28 Jan 2019

Nizka vrednotenja in dobre objave družb spodbudni za trge

Januarski silovit odboj na kapitalskih trgih v višini skoraj 7 odstotkov, ki je sledil največjemu decembrskemu padcu borz po letu 1931, je zadnje dni doživel predah. 

Zdaj si večina svetovnih analitikov beli glavo z analiziranjem decembrskega padca in januarskega odboja v obliki črke V kot tudi z vprašanjem, kako se bodo gibali tečaji po tem odboju. Če si pogledamo decembrsko dogajanje, ki je zgodovinsko najbolj donosen mesec, lahko razberemo dva ali tri ključne dejavnike za tako močan padec. Najpomembnejši je trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko, ki bi lahko na dolgi rok naredila zelo veliko škodo svetovni gospodarski rasti in s tem neposredno dobičkom podjetij, kar je za borze ključni dejavnik.

Seveda je pri vrednotenju podjetij zelo pomembna raven obrestnih mer, pri čemer je ameriška centralna banka Fed v decembru ne samo dvignila obrestno mero, ampak tudi potrdila nadaljnje tri dvige v letu 2019. V okolju, kjer se inflacija niža in obstaja tveganje ohlajanja gospodarske rasti, investitorji dvige obrestnih mer vidijo kot neprimerne in za borzo škodljive. In prav ta drugi dejavnik je skupaj s prvim glavni, da so borze v decembru doživele pravi zlom. Olje na ogenj je prvi trgovalni dan v novem letu dodala družba Apple, ki je s slabšimi napovedmi samo še potrdila ta negativni obet. Vse to je bilo dovolj, da sta se diplomaciji tako na kitajski kot ameriški strani vendarle začeli pogovarjati o možnih rešitvah trgovinske vojne. Po drugi strani pa se je tudi Fed uskladil s pričakovanji investitorjev in napovedal fleksibilnejšo monetarno politiko, kar v žargonu borznikov pomeni, da letos ni pričakovati dvigov obrestnih mer. Posledice vseh teh dogajanj so bile takoj vidne na borzi z močno rastjo tečajev. Veliko vprašanje, s katerim se investitorji ta čas ukvarjajo, je, kaj lahko pričakujemo v naslednjem obdobju. Da bo monetarna politika prilagodljiva, je velikega pomena za trge. Po drugi strani so tudi začetne objave poslovanja zelo močne in potrjujejo, da je predvsem ameriško gospodarstvo zelo močno.

Prav tako so nekateri kazalniki ameriških podjetij relativno ugodni. Tako znaša trenutno pričakovani kazalnik PE, ki meri, koliko let traja, da dobiček izplača delnico, za ameriški indeks S&P 500 vsega skupaj 15,5, kar je malo pod dolgoletnim povprečjem in kar tretjino manj kot pred letom dni. Kar še torej manjka za dobro gibanje tečajev v letošnjem letu, je dogovor med Kitajsko in ZDA, ki pa ni tako samoumeven, kot se zdi na prvi pogled. Rok za dogovor ostaja 2. marec, ampak ključno vprašanje, pri katerem Kitajci za zdaj nočejo popustiti, niso carine, temveč večja zaščita intelektualne lastnine zahodnih podjetij na Kitajskem. Dogovor je v interesu obeh strani, zaradi poslabševanja ekonomskih obetov na kitajski strani in zaradi bližajočih se volitev na ameriški strani.

Avtor: Radivoj Pregelj, Triglav Skladi d.o.o.

DNEVNIK, 26. 1. 2019, RUBRIKA: BORZNI KOMENTAR

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več