Pon 9 Feb 2015

Nižje rasti dobičkov, a še vedno pozitivna presenečenja

Smo sredi sezone objav poslovnih rezultatov globalnih podjetij za zadnje četrtletje lanskega leta, na katero so vplivali predvsem trije pomembnejši dejavniki – padec cen nafte, močne spremembe v valutnih razmerjih in svetovna gospodarska rast. Nafta je pravzaprav edina spremenljivka, ki je pomembneje vplivala na rezultate šele v zadnjem četrtletju, preostali dve pa sta imeli močnejši vpliv že prej.

Predvsem v ZDA so v zadnjem četrtletju vsi trije dejavniki povzročali nekaj negativnih pritiskov na rast dobičkov. Močan padec cen nafte je pri energetskih podjetjih, ki so že razkrila rezultate, po podatkih Bloomberga v povprečju povzročil 19-odstotni upad dobička. V oktobru lanskega leta so analitiki za zadnji kvartal na ameriškem trgu pričakovali povprečno 9,6-odstotno rast dobičkov, ta pa po do zdaj znanih objavah znaša le 5,7 odstotka. Še nekoliko slabše je bilo pri prodaji, saj je rast prodaje znašala le 1,1 odstotka. Do zdaj je rezultate poslovanja objavilo dve tretjini podjetij iz ameriškega indeksa S&P500, rezultat pa se verjetno ne bo bistveno spremenil. Zanimivo je, da so bila presenečenja pri objavah dobičkov precej pozitivna in v povprečju znašajo 5,4 odstotka. To pa zato, ker so analitiki v prejšnjem kvartalu vztrajno zniževali svoje napovedi. Pozitivno v smislu rasti dobičkov izstopata sektor zdravstva in tehnološki sektor, vendar je treba poudariti, da je za dober rezultat pri tehnologiji zaslužen predvsem Apple (ki ima tudi največjo utež v indeksu), medtem ko bi bil rezultat brez Appla dokaj povprečen.

Na negativni strani lahko poleg sektorja energije omenimo tudi sektor financ, kjer predvsem nekatere banke (Citigroup, J.P. Morgan) močno kvarijo sliko dobičkov. Dejstvo je, da bi bile povprečne objave rezultatov na ravni celega indeksa precej boljše, če ne bi energetski sektor s svojo 10-odstotno utežjo v indeksu tako ekstremno pokvaril slike. Treba je povedati, da Američanom ne gre v prid niti močan dolar, ki se že več mesecev vztrajno krepi in povzroča manjšo konkurenčnost ameriških izvoznikov.

Če pogledamo rezultate poslovanja na globalni ravni, je bilo do zdaj objavljeno poslovanje približno polovice podjetij iz svetovnega indeksa S&P1200, ki so dosegala 4,9-odstotno rast dobička in 0,8-odstotni upad prodaje v zadnjem kvartalu leta 2014. Glavni krivec za nižjo rast kot v predhodnem kvartalu je tudi v tem primeru sektor energije.

Ravno izjemno znižanje napovedi v sektorju energije je razlog, da so pričakovanja glede rasti dobičkov v tekočem in naslednjem kvartalu praktično ničelna oziroma celo negativna. Če bi iz izračuna izločili sektor energije, napovedi še naprej kažejo na solidno rast dobičkov. Glede na to, da je cena nafte v zadnjih dneh že začela kazati znamenja podpore, je povsem možno, da se bodo napovedi v tem kvartalu začele celo izboljševati.

Avtor: Sašo Ivanović, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 10, 7. 2. 2015, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič