Pon 9 Mar 2015

Nižje cene goriv spodbujajo pričakovanje višje rasti

INDEKS PMI ZA ZAHODNA GOSPODARSTVA JE FEBRUARJA PRIDOBIL 0,9 INDEKSNE TOČKE IN ZRASEL NA 53,9

Z zasedanjem v prijetno topli ciprski prestolnici Nicosii so se razjasnili zadnji obrisi evropskega kvantitativnega monetarnega popuščanja. Tako tudi Evropska centralna banka, kot zadnja izmed pomembnejših, stopa na pot odkupov državnih obveznic.

Ta korak sta ameriška in japonska centralna banka storili že pred leti, ameriška ga je medtem - oktobra 2014 - celo že dokončala. Čeprav so ocene, koliko so ti izredni programi v resnici prispevali k zdravi gospodarski rasti, nehvaležne, so nedvomno pripomogli k umiritvi razmer na kapitalskih trgih, kjer na obvezniškem trgu opažamo zgodovinsko nizke donosnosti do dospetja.

Tako se tudi slovenska desetletna državna obveznica že večino tedna zadržuje blizu psihološke meje enega odstotka. Tudi delniški trgi so na zgodovinskih rekordih.

Ob vseh zelenih številkah, ki so jih vlagatelji spremljali na borzi, so po drugi strani nemalokrat izstopale rdeče, ki so bile povezane z gospodarsko rastjo posameznih držav. Še posebno trdovratna je bila rdeča barva pri evropski celini, zelo opazna tudi na Japonskem, bolje je šlo razvijajočim se gospodarstvom in Združenim državam Amerike.

Zdi se, da se tudi tu – podobno kot v primeru monetarne politike – zelena dokončno seli tudi na staro celino in v deželo vzhajajočega sonca. Razloge za to lahko poleg izredno spodbujevalne politike centralnih bank najdemo predvsem v bistvenem znižanju cen goriv, ki na družinske in podjetniške bilance blagodejno vpliva v obliki višjega razpoložljivega dohodka, in v ugodnem gibanju tečaja evra oziroma v primerjavi s tečaji pomembnejših trgovinskih partneric.

Zadnja potrditev prebujenja evropskega in japonskega gospodarstva se kaže v prejšnji teden objavljenih indeksih PMI investicijske banke J. P. Morgan, ki merijo razpoloženje med nabavnimi managerji. Indeks je  februarja pridobil 0,9 indeksne točke in zrasel na 53,9, kar kaže na višjo stopnjo gospodarske rasti od trenutno pričakovane.

Po posameznih regijah najvišje rasti dosegajo Združene države Amerike, vendar je v Evropi opazen bistven premik v pozitivno območje, še posebej to velja za Francijo. Podobno velja tudi za nekatere druge makroekonomske kazalce, na primer v prodaji na drobno.

V regiji rastočih trgov se napovedi razlikujejo od države do države, saj se te razlikujejo tudi po svojih značilnostih. Trenutno najslabše kaže Rusiji predvsem zaradi sankcij na račun konflikta v Ukrajini in nižjih cen nafte. Tako naj bi se gospodarstvo v prvem četrtletju zmanjšalo kar za štiri odstotke. Podobno je nižje gospodarske rasti, ki se v razvijajoči se regiji pojmujejo že kot negativne, pričakovati tudi v nekaterih državah, ki so pomembnejše izvoznice energentov ali surovin. Obratno pa seveda velja za države, ki so uvoznice omenjenih dobrin.

Avtor: Rok Bertoncelj, Triglav Skladi

Objavljeno v: Delo, str. 30, 9. 3. 2015, rubrika: Svetovni trg

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Obeti za tretje četrtletje 2021: Naložbeni komentar

Preberi več