Pon 16 Jun 2014

Nismo še povsem iz najhujšega

Dvig obrestnih mer je pričakovan scenarij, a pozabljamo na njegovo pogojnost

Naslov se nanaša na besede glavnega ekonomista Svetovne banke (SB) s predstavitve najnovejšega poročila Global Economic Prospects. V njem so mediji najprej opazili znižanje napovedi globalne gospodarske rasti za letos s 3,2 na 2,8 odstotka. Od januarja so analitiki SB identificirali nove dejavnike, ki slabijo svetovno ekonomsko aktivnost: ostra zima v ZDA, kriza v Ukrajini, prestrukturiranje Kitajske in pričakovanje dviga obrestnih mer.

Vremenski pojavi so stvar naključij in ne vidim razloga, da bi v bližnji prihodnosti morali pogosteje računati na zaostrene razmere (morda dolgoročno). Kriza v Ukrajini je geopolitična tema, njen nadaljnji razvoj je težko napovedati, a upal bi si reči, da bo na koncu kratko potegnila Rusija. Prekinitev gradnje Južnega toka v Bolgariji in Srbiji že naznanja uspeh zahodne diplomacije, na Rusijo pa se pritiska tudi z vključitvijo Turkmenistana v verigo dobave zemeljskega plina. Z vlagateljevega vidika bi bil torej pazljiv kvečjemu pri ruskih delnicah. Dvig obrestnih mer je dolgo pričakovan scenarij, a vedno znova pozabljamo na njegovo pogojnost. Ameriška centralna banka že nekaj časa ponavlja, da bo obrestne mere dvignila, ko bodo izbrani makroekonomski agregati (stopnja brezposelnosti, inflacija) dosegli določene vrednosti; pa še takrat bodo centralni bankirji presojali, ali se je gospodarstvo res začelo ogrevati. Zadnji ukrep Evropske centralne banke (ECB) kaže prej na podaljšanje obdobja rekordno nizkih obrestnih mer kot na skorajšnji dvig. Denarni politiki dveh ključnih svetovnih valut tako ostajata zelo spodbudni. Ostanejo nam torej težave s Kitajsko. Ključni izziv je, kako na investicijah temelječe gospodarstvo spremeniti v potrošniško družbo, pri čemer se mnogi sprašujejo, za koliko bo zaradi tega padla gospodarska rast. A uradne statistike ne napovedujejo recesije na Kitajskem, poleg tega bi kitajsko vodstvo zelo verjetno poseglo po obsežnejših spodbudah, če bi se gospodarstvo močnejše ohladilo. Bi se morali vlagatelji prestrašiti opozoril SB? Ne, jih pa upoštevajte pri svojih naložbenih odločitvah.

Avtor: Gorazd Belavič, Triglav Skladi

Objavljeno v: Delo, P&D / BORZNA ANALIZA, str. 26, 16. 6. 2014, rubrika: Trgi OECD

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Ne želite nikoli več zamuditi naslednje naložbene priložnosti? Na spodnji povezavi se prijavite na naše  aktualne novice in ostanite vedno na tekočem.

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Tudi v letošnjem letu smo vam z veseljem na voljo, tako za nasvete
kot tudi upravljanje vaših naložb. Za podrobnejše informacije
kje lahko stopite v stik z nami kliknite na povezavo.

Uspešen začetek novega naložbenega leta vam želi Ekipa Triglav Skladi