Sob 5 Jan 2019

Ni rečeno, da bo tudi letos na svetovnih borzah slabo

Svetovni trg: Delniški trgi se lani niso ravno izkazali z donosnostjo, slabo so vplivale trgovinske vojne

Lepo je gledati v prihodnost. Še posebno če preteklo leto ni bilo najboljše. Leto 2018 na svetovnih borzah ni bilo najuspešnejše, saj je večina pomembnejših svetovnih indeksov izgubila vrednost. Še najbliže izhodišču je končal ameriški borzni indeks S & P 500, ki je izgubil 6,2 odstotka vrednosti. Če upoštevamo še, da je ameriški dolar v preteklem letu apreciiral proti evru, je donos, merjen v evrih –1,6-odstoten, kar v primerjavi z donosi nekaterih drugih pomembnejših indeksov niti ni slabo.

Japonski indeks Nikkei 225 je izgubil 12,1 odstotka vrednosti (merjeno v evrih –5,8 odstotka). Tudi investitorji na borzi v Hongkongu se ne morejo ravno veseliti, saj je tamkajšnji borzni indeks kitajskih delnic izgubil 13,5 odstotka vrednosti (merjeno v evrih –9,5 odstotka). Še slabše so jo odnesli investitorji na kitajskih borzah v Šanghaju in Shenzhenu, saj je borzni indeks CSI300 lani izgubil četrtino vrednosti. Za negativne donose niso bile imune niti delnice na evropskih borzah. Nemški borzni indeks DAX je izgubil 18,2 odstotka vrednosti, francoski CAC pa 11 odstotkov. Slovenski SBITOP je lani ostal le malenkost pod izhodiščem in je bil tako uspešnejši od pomembnejših borznih indeksov.

V preteklem letu so na trge vplivale trgovinske vojne ter zviševanje obrestnih mer. Zaradi trgovinskih vojn so se začeli kazati prvi znaki ohlajanja kitajskega gospodarstva. Kitajska je že dolgo ena najbolj priljubljenih izvoznih destinacij. Tako ima ohlajanje kitajskega gospodarstva tudi globalne posledice, saj veliko držav tako iz Evrope kot tudi iz Azije izvaža izdelke na Kitajsko, medtem ko predvsem Brazilija in Avstralija tja izvažata surovine. Uvedene carine težav ameriške trgovinske bilance ne bodo v celoti rešile. Čim prej se bo našlo rešitev za nastalo situacijo, tem bolje bo za svetovno gospodarstvo, pozitivno pa bi se utegnili odzvati tudi tečaji na borzah po vsem svetu.

Stanje na borzah je odvisno tudi od likvidnosti. Če je na trgu na voljo poceni denar, je tudi razpoloženje na borzi bolj veselo. V preteklih letih so večje centralne banke tiskale denar in investitorji so imeli na voljo velike količine poceni denarja. V preteklem letu je ameriška centralna banka (Fed) kar štirikrat zvišala obrestno mero. Tudi Evropska centralna banka je vse manj naklonjena monetarnim spodbudam gospodarstva in nekateri že ugibajo, da bi lahko zvišala obrestne mere že letos. Denar tako ni več poceni in utegne biti še dražji, to pa so slabe novice za investitorje. Tako se že pojavljajo ugibanja, da se denar v prihodnje ne bo več bistveno dražil. Možnih vzrokov je več. Če se gospodarstvo začne ohlajati, centralne banke ne bi smele oteževati virov financiranja z zviševanjem obrestnih mer. Inflacijskih pritiskov trenutno ni opaziti. Če cena surove nafte ostane na sedanjih ravneh, se verjetno tudi ne bodo pojavili. Ker večina centralnih bank pri odločitvah o obrestnih merah poleg gospodarske rasti gleda tudi inflacijo, vsaj glede inflacije za zdaj nimajo razloga, da še naprej zvišujejo obrestne mere.

Po vsakem dežju posije sonce. Na trgu sicer še vedno obstajajo določeni dvomi o prihodnosti. Vsekakor pa ni rečeno, da bo tudi letošnje leto na svetovnih borzah slabo.

 

Avtor: Matjaž Dlesk, Triglav Skladi d.o.o.

DELO, 5.1. 2019, RUBRIKA: BORZNA ANALIZA, SVETOVNI TRG

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več