Pon 5 Sep 2016

Nepremičninski sektor se je »osamosvojil« na polju indeksov

V očeh investitorjev in skladov bo naložbeni razred deležen bolj podrobne obravnave kot zdaj

Leta 2014 sta dva največja ponudnika indeksov – S & P Dow Jones Indices in MSCI – sprejela odločitev, da se nekoliko spremeni globalni standard industrijske klasifikacije (GICS®) ter vanj umesti nepremičninske družbe, ki kotirajo na borzi, v samostojni sektor. Nova klasifikacija je začela veljati pretekli teden, 31. avgusta 2016, in pomeni prvo sektorsko dopolnitev po letu 1999. Do zdaj so bile nepremičninske družbe vključene zgolj v industrijo znotraj sektorja financ. Sektor nepremičnin bo vseboval dve industriji in sicer lastniške nepremičninske sklade ter upravljanje in razvoj nepremičnin. Hipotekarni nepremičninski skladi ostajajo industrija znotraj sektorja financ. To ni prva tovrstna klasifikacija, saj je, denimo, Morningstar že leta 2010 uvrstil lastniške nepremičninske sklade iz sektorja finančnih storitev v samostojni sektor, so pa učinki tokratne spremembe klasifikacije lahko opaznejši.

V zadnjih 25 letih se je skupna tržna kapitalizacija delniških nepremičninskih skladov v ZDA povečala z 9 milijard dolarjev na 900 milijard dolarjev. V indeks S & P 500 je vključenih 28 nepremičninskih družb, s tržnimi kapitalizacijami od sedem do 68 milijard dolarjev.

V razlogih za svojo odločitev S & P Dow Jones Indices in MSCI navajata, da so nepremičnine pomemben in naraščajoči del gospodarstev po celem svetu in si zaslužijo posebno obravnavo in ne le v finančnem sektorju. Sprememba klasifikacije naj bi prinesla tudi nekatere koristi za nepremičninske družbe. V očeh investitorjev in skladov bo sektor deležen podrobnejše obravnave kot do zdaj, naložbeni razred bo pogosteje na radarju investitorjev, sektor pa lahko pripomore tudi k učinkovitejši alokaciji portfelja. Sčasoma to lahko pripelje večje povpraševanje po tovrstnih družbah do hitrejšega razvoja na nepremičninskem področju. Nov nepremičninski sektor bo verjetno privedel do porasta investicijskih produktov, kot so pasivni in aktivni vzajemni skladi. Sektor bo manj občutljiv na spremembo obrestnih mer kot finančni sektor ter odzivnejši na nepremičninske cikle, najemnine, zasedenost nepremičnin ipd.

V okolju nizkih obrestnih mer in nizke gospodarske rasti so delnice nepremičninskih podjetij z konsistentnim denarnim tokom ter solidnimi dividendnimi donosi precej privlačna naložbena alternativa. Zato tudi ni veliko presenečenje, da so donosi nepremičninskega sektorja letos precej boljši od širšega borznega indeksa. Donosnost indeksa nepremičninskih družb Dow Jones Global Select Real Estate Securities letos do konca avgusta znaša 8,4 odstotka, donosnost globalnega indeksa S & P Global 1200 pa 4,14 odstotka, oboje merjeno v dolarjih. Sektor je sicer tvegan, saj so delniški nepremičninski skladi v finančni krizi v letih 2007-2009 zelo veliko izgubili pri vrednosti, vendar niso doživeli finančnega kolapsa in propadli kot marsikatera druga finančna institucija. Lahko bi celo rekli, da so prestali test preživetja.

Graf: »Plus« za nepremičnine – relativno gibanje indeksa nepremičninskih podjetij in indeksa splošnih delnic, v odstotkih

Vir: Bloomberg

 

Avtor: Sašo Ivanović, Triglav Skladi

Objavljeno v: Delo, str. 14, 5. 9. 2016, rubrika: Svetovni trg

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič