Pet 25 Aug 2006

Neodločnost vlagateljev

Ena izmed zanimivejših novic je bila objava kazalnika zaupanja nemških vlagateljev, ki meri pričakovanja gospodarske rasti za naslednjega pol leta in ga objavlja institut ZEW. Ta je pokazal, da so se pričakovanja avgusta nepričakovano močno poslabšala in strmoglavila najnižje v zadnjih petih letih. Analitiki so si enotni, da je to predvsem posledica vse višje obrestne mere za evrsko zadolževanje in zvišanja nemškega DDV-ja iz 16 na 19 odstotkov v začetku prihodnjega leta, saj bo podražil in s tem zelo verjetno tudi skrčil končno porabo. Po drugi strani pa je kazalnik, ki kaže oceno trenutnih naložbenih razmer v Nemčiji zrasel že 14. mesec zapored na najvišjo raven v zadnjih petih letih, kar je posledica cvetoče gradbene dejavnosti in krepitve rasti potrošne in investicijske dejavnosti. Fundamentalni kazalci za evropska podjetja in objave dobičkov govorijo v prid rasti tečajev delnic na borzi, vendar pa zaradi negotovosti in večje volatilnosti vlagatelji zahtevajo višjo donosnost.
V ZDA se uresničuje napoved šefa zveznih rezerv, da pričakuje upočasnitev ameriške gospodarske rasti in s tem umirjanje inflacije, kar ima za posledico padanje ameriškega dolarja, saj obstaja manjša verjetnost za dvig obrestne mere. Nekateri vodilni ekonomisti so prepričani, da smo že videli vrh ključne obrestne mere v ZDA in da se bo v začetku leta 2007 začela spet zmanjševati. Eden od pomembnejših vzrok za manjšo gospodarsko rast v ZDA je ohlajanje trga nepremičnin in manjša potrošnja prebivalstva, na katero močno vplivajo rastoče cene energije. Trenutno se investitorji na borzah ukvarjajo s vprašanjem ali je ameriška centralna banka šla predaleč z zviševanjem obrestne mere in s tem preveč zatrla gospodarsko rast in zmanjšala prihodnje dobičke podjetij, kar bi gotovo negativno vplivalo na cene delnic.

Svetovne cene nafte so se na borzah v zadnjih dneh znižale zaradi pripravljenosti iranskih oblasti na pogovore o spornem programu za bogatenje urana in objave ameriškega ministrstva za energijo o zalogah nafte, ki so se nepričakovano povečale in znašajo 205,8 milijona sodov. Vzrok gre iskati v povečanju zmogljivosti rafinerij za 1,3 odstotka na 92,8 odstotka.
Na slovenskem trgu je v tem tednu večina naših bluechipov izgubila na vrednosti, kar je bilo po visoki rasti v zadnjem obdobju po tihem za pričakovati. Med zanimivejšimi delnicami izstopa delnica Lesnine, ki je v zadnjih dveh tednih zaradi zbiranja ponudbe za prodajo 26,31 odstotnega deleža KAD-a in SOD-a in torej skorajšnjega prevzema pridobila 18 odstotkov vrednosti. Na sivem trgu je najbolj živahno trgovanje z delnicami Telekoma, saj bodo, kot trdijo v Telekomu, uvrščene na ljubljansko borzo s 1. oktobrom letos. Zadnji posli se že sklepajo po cenah med 65.000 in 70.000 slovenskih tolarjev, kar pomeni, da je v zadnjem tednu pridobil okrog 10 odstotkov vrednosti.

Mitja Baša, upravljalec investicijskih skladov, Triglav DZU, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič