Sob 23 Feb 2019

Nemčijo rešuje domača poraba

Delniški trgi letošnji pozitivni trend nadaljujejo tudi v Evropi, čeprav obrat ekonomskih trendov za zdaj še ni na vidiku.

Nemčija, največje evropsko gospodarstvo, se je v preteklem četrtletju komaj izognila tehnični recesiji; prizadela sta jo dva zaporedna upada gospodarske aktivnosti. Stagnacijo še naprej povzroča zmanjševanje proizvodne aktivnosti, nekoliko pa se je povečala potrošnja (prispevek k rasti 0,1 odstotne točke). Največji pozitivni prispevek je v preteklem četrtletju prispevala rast obsega zalog.

Sredi tega tedna je sicer pozitivno presenetila objava ankete med nabavnimi menedžerji, saj je bil agregatni kazalnik višji od pričakovanj analitikov. Rast je sicer še naprej šibka, kaže pa na to, da posamezni segmenti gospodarstva poslujejo dokaj dobro. Med njimi prevladuje storitveni sektor. Rast je najvišja v zadnjih petih mesecih, s čimer uspešno nadomešča upad proizvodnje, do česar prihaja predvsem zaradi premajhnega izvoznega povpraševanja. Na zastoj v mednarodni trgovini najbolj negativno vplivajo nedokončana trgovinska pogajanja in nejasni izid britanskega izhoda iz EU. Upad izvozne aktivnosti sicer zaznavajo vsa najpomembnejša razvita gospodarstva. Še naprej je pod pritiskom avtomobilski segment, kjer se še vedno znižujejo naročila vgradnih komponent, in sicer kot posledica nepripravljenosti proizvajalcev na nove okoljske standarde. Gospodarstvo se tako naslanja predvsem na domačega potrošnika. Ti se zaradi nizke brezposelnosti, naraščajoče urne postavke in nizkih obrestnih mer očitno še vedno počutijo dovolj varne.Precej manj so razpoloženi direktorji, vsaj tako kažejo podatki inštituta IFO, ki meri poslovno klimo med nemškimi podjetji.

Včeraj objavljeno poročilo kaže, da se je gospodarsko razpoloženje februarja znižalo bolj od napovedi. Vrednost indeksa namesto pričakovanih 98,9 znaša le 98,5, kar je najmanj od decembra 2014. Znižali sta se tako ocena trenutnih razmer kot tudi ocena razmer v prihodnjih šestih mesecih. Podrobnejša pojasnila sicer še niso na voljo, vendar pa lahko razloge iščemo v zgoraj navedeni negotovosti. Nizko zaupanje v proizvodnem sektorju in zmeren obrat v storitvenem sektorju zaznavajo tudi druge evropske države. Za izboljšano zaupanje in višjo gospodarsko aktivnost je zato nujen pozitiven izid najpomembnejših geopolitičnih tveganj.

Avtor: Gašper Dovč, Triglav Skladi d.o.o.

DNEVNIK, 23. 2. 2019, RUBRIKA: BORZNI KOMENTAR

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt