Sre 4 Dec 2019

Nemčija se je za las izognila recesiji

Svetovni trg: k rasti BDP je najbolj pozitivno pripomogla poraba gospodinjstev ter potrošnja države

Največje evropsko gospodarstvo Nemčija praznuje trideset let od padca berlinskega zidu in zdi se, da je zelo izvozno usmerjena država na neki prelomni točki. Pred dnevi je nemški statistični urad objavil, da se je nemški BDP v tretjem četrtletju glede na drugo povečal za 0,1 odstotka, kar pomeni, da se je Nemčija za las izognila tehnični recesiji.

Ni pa mogoče spregledati dejstva, da so obenem navzdol revidirali podatek za drugo četrtletje, zato se je rast BDP v drugem četrtletju znižala za 0,2 odstotka. K rasti BDP v tretjem kvartalu je najbolj pozitivno prispevala poraba gospodinjstev ter potrošnja države, povečal se je tudi izvoz, medtem ko je uvoz ostal praktično na isti ravni. Država je v zadnjem desetletju rast izvoza krepila predvsem z rastjo trgovine s Kitajsko, ki je pred dvema letoma postala največji trgovinski partner. Ker pa se gospodarska rast na Kitajskem ohlaja in s tem povpraševanje, to negativno vpliva na rast nemškega BDP.

Po drugi strani pa prihajajo znaki, da je za nemško gospodarstvo najhujše že mimo, poslovna klima se je stabilizirala, zaupanje potrošnikov se je začelo izboljševati, vendar slika še ni čista. Tudi borzni indeks DAX30 nakazuje, da je veliko pozitivnih novic že vključenih v tečaje, saj je v zadnjih dneh dosegel najvišje vrednosti od leta 2017 pri več kot 13.300 točkah,  tako da je v letošnjem letu vrednost indeksa zrasla za skoraj 25 odstotkov. 

Rast svetovnega gospodarstva je pod pritiskom, saj se za letos pričakuje triodstotno rast BDP svetovnega gospodarstva, leta 2020 pa naj bi se rast okrepila na 3,4 odstotka BDP kot posledica rasti predvsem držav iz razvijajočih se trgov. Pozitivni vpliv na rast bo zagotovo prinesel trgovinski sporazum med ZDA in Kitajsko, ki naj bi bil po ocenah dosežen že letos. Pri vsem tem ne gre pozabiti velikega vpliva centralnih bank, ki skoraj vse brez izjeme vodijo zelo ohlapno monetarno politiko, ki pomeni veliko likvidnosti in okolje izredno nizkih obrestnih mer in torej poceni denarja.

Glavnina kvartalnih objav rezultatov za tretje četrtletje je za nami, povprečno pa so bile objave tako na ravni prihodov kot dobička boljše od pričakovanj. V takem okolju pričakujemo nadaljnjo rast tečajev na borzi ter smo bolj naklonjeni cikličnim panogam, izmed regij pa priporočamo investiranje na razvite delniške trge, predvsem v ZDA, ter manj na Kitajsko.

ZDA so novembra vstopile v volilno leto, kjer bodo Američani izbirali že 46. predsednika, vse pa kaže na slavje in drugi mandat predsednika Trumpa. Kljub temu se ZDA poteka proces procesa odstavitve ameriškega predsednika Trumpa. V minulem tednu so se začela javna zaslišanja pred odborom za obveščevalne dejavnosti, kjer pa nekih novih dejstev ni bilo razkritih. Glede na zgodovino donosnosti ameriških delnic, lahko v volilnem letu v ZDA pričakujemo pozitivne donose, ki naj bi temeljili pretežno na predvolilnih obljubah. Kot vse kaže da bodo delniški trgi najverjetneje nadaljevali v pozitivni smeri, saj se pričakuje, da se bodo ukrepi centralnih bank prej ali slej izrazili v rasti BDP in na rezultatih poslovanja podjetij.

 

Avtor: Mitja Baša, Triglav Skladi

 

 

DELO P&D, 18. 11. 2019, RUBRIKA: Borzna analiza

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več