Tor 11 Jun 2019

Nemčija, motor Evrope ali zavora?

Že nekaj časa je jasno, da se nemško gospodarstvo srečuje z izzivi. 

Že nekaj časa je jasno, da se nemško gospodarstvo srečuje z izzivi. Izrazito izvozno usmerjena ekonomija je pod udarom zaradi trgovinskih sporov, negotovosti okoli brexita, manjše prodaje avtomobilov na svetovni ravni in posledičnih težav v kemični industriji ter upočasnitve svetovne gospodarske rasti. Glede na pomembnost nemškega gospodarstva za celotno Evropo ni presenetljivo, da so tamkajšnje gospodarske razmere tema številnih pogovorov in analiz. Postavlja se vprašanje, ali motor evropskega gospodarstva potrebuje tehnični pregled?

Zadnji makroekonomski podatki so dokaz, da so skrbi upravičene. Aprilski podatki, objavljeni včeraj, kažejo, da se je industrijska proizvodnja na mesečni ravni skrčila za 1,9 odstotka (pričakovali so upad za pol odstotka), uvoz je bil za 1,3 odstotka manjši kot v marcu (napovedan je bil 0,2-odstotni upad), izvoz pa se je skrčil za 3,7 odstotka v primerjavi z marcem (napovedano je bilo 0,9-odstotno poslabšanje). Dodatno je nemška centralna banka Bundesbank znižala napoved za letošnjo gospodarsko rast z 1,6 na 0,6 odstotka.

Po drugi strani so tudi razlogi za optimizem. Predsednik Bundesbank pričakuje izboljšanje položaja v drugi polovici leta. Ankete med industrijskimi proizvajalci kažejo izboljšanje razpoloženja. Tudi podatki o industrijskih naročilih so spodbudni – tovarniška naročila namreč rastejo že drugi mesec zapored, po 0,8-odstotni rasti v marcu so se aprila okrepila za 0,3 odstotka (v obeh primerih sta podatka za rast na mesečni ravni).

V vsakem primeru obstaja resno tveganje, da šibkost nemške industrije negativno vpliva na ostale sektorje nemškega gospodarstva in tudi na celotno evrsko območje. Kaj bi se moralo zgoditi, da se položaj izboljša? V pomoč bi bila umiritev trgovinske retorike, ki jo uporabljajo v ZDA, in hitrejša rešitev vprašanja brexita ter okrevanje povpraševanja po avtomobilih. ECB je začutila, da so makroekonomske razmere postale zahtevnejše. V četrtek so javnosti sporočili, da se obrestne mere ne bodo zvišale do konca prve polovice leta 2019 in da obstaja celo verjetnost dodatnega znižanja.

Avtor: Alexandr Gutirea, Triglav Skladi d.o.o. 

DNEVNIK, 8. 6. 2019, RUBRIKA: BORZNI KOMENTAR

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Ko delniške trge zajame panika

Preberi več