Pon 4 Jun 2012

Negotovost premika kapitalske trge

Ko se ozremo po dogajanjih na kapitalskih trgih v zadnjih dveh mesecih ugotovimo, da premiki kapitala po celem svetu silijo v isto smer in ta je varnost. Delniški trgi so pod prodajnim pritiskom, na blagovnih borzah vidimo padanje cen nafte ter industrijskih kovin; upadajo celo cene žlahtnih kovin. Na dolžniškem trgu se kapital seli v obveznice najbolj varnih držav, ki dosegajo rekordno nizko donosnost do dospetja, beži pa predvsem iz problematičnih držav, kjer zahtevani donosi zopet strmo naraščajo.

Razlog za to niso rezultati poslovanja globalnih podjetij, ki so tudi v prvem četrtletju letošnjega leta poslovala v veliki večini nad pričakovanji analitikov. Le delno lahko razloge pripišemo makroekonomskim kazalnikom, ki so še najslabši v Evropi, začeli pa so popuščati na Kitajskem, v Indiji in tudi v ZDA. Vendar so tudi makroekonomski kazalniki v veliki meri odraz glavnega krivca za trenutne razmere in ta je politična in gospodarska negotovost v Evropi. Zaradi strahu pred razpadom evra in zaradi neenotnosti evropskih voditeljev o načinu reševanja dolžniške krize začne upadati zaupanje v gospodarstvo, s tem se začne zmanjševati potrošnja, podjetja zmanjšujejo investicije in povečuje se nezaposlenost. Vsi ti dejavniki pa povzročijo umik kapitala v bolj varne naložbe.

Glavno vprašanje ostaja, kako sedaj presekati spiralo, v katero se je ujela ne samo Evropa ampak posledično tudi ostala svetovna gospodarstva. Na krajši rok bo verjetno potrebno doseči dogovor o večji fiskalni enotnosti v Evropi ter izvesti kak nov ukrep za spodbuditev likvidnosti. Ob relativno nizkih tečajih delnic, sploh če pogledamo kaj so naložbene alternative, bi lahko ti ukrepi povzročili kratkoročno močnejšo rast delniških trgov. Dolgoročna alternativa pa je le kontroliran delež javnega dolga, ki ga lahko dosežemo na več načinov. Prvi način je varčevanje, ki je precej nepriljubljeno in lahko privede do večletne stagnacije. Drugi način je močna gospodarska rast, ki bi bila zelo priljubljena vendar je v danih razmerah neizvedljiva. Tretji način, ki predstavlja največjo realnost pa je razvrednotenje dolga preko visoke inflacije. V zadnjem primeru se je v preteklosti že izkazalo, da so bile delnice med najboljšimi naložbenimi alternativami, ki služijo kot naravno varovalo proti inflaciji.

V kolikor ne pride do kompletnega razpada evra, kar bi za seboj potegnilo precej črn gospodarski scenarij (verjetnost za to je precej majhna), lahko povzamemo da so trenutni nivoji delniških trgov dovolj nizki in dolgoročno predstavljajo dobro nakupno priložnost.

 

Avtor: Sašo Ivanović, univ. dipl. ekon., direktor sektorja upravljanja premoženja, Triglav Skladi, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič