Pet 5 Aug 2011

Negotovost na kapitalskih trgih se nadaljuje

Za nami je ponovno izredno dinamičen teden, žal pospremljen tudi s padci delniških tečajev na svetovnih kapitalskih trgih. Ameriški kongres je končno le privolil v povečanje zgornje meje državnega zadolževanja, kar pa vseeno ni bilo dovolj za obrnitev negativnega trenda. Med investitorji narašča negotovost glede prihodnje rasti svetovnega gospodarstva, vse pogostejši so komentarji, da nova recesija ni več daleč. Da je gospodarska kondicija šibka potrjujejo tudi ekonomske statistike. Razočarali so v torek objavljeni podatki o obsegu ameriške industrijske proizvodnje, enako velja za obseg zaposlenosti. Zaradi šibkega trga dela se stopnja brezposelnosti ne znižuje, kar seveda vpliva na obseg potrošnje in indeks potrošniškega zaupanja. Obseg potrošnje, merjeno v stalnih cenah, se je tako znižal že tretjič zapored.

Zaradi vse bolj očitnega zastoja v gospodarstvu, so ponovno oživile špekulacije o novem posegu ameriške centralne banke, kar bi srednjeročno skoraj zagotovo ponovno vrnilo prepotreben optimizem. Pričakovanja glede intervencije so se okrepile tudi zaradi izjav šefa ameriške centralne banke, da gospodarstvo za oživitev potrebuje tudi državno spodbudo. Slabi ekonomski podatki so zasenčili tudi sezono objav poslovnih rezultatov, ki pa vendarle potrjuje, da so podjetja v drugem četrtletju večinoma poslovala uspešno, celo nekoliko nad pričakovanji. Iz dosedanjih objav ameriških podjetij (poročalo je 363 podjetij, katerih delnice sestavljajo indeks S&P 500) lahko ugotovimo, da so podjetja v povprečju povečala dobiček na delnico za 17%, prodajo za 13%, ter da sta dobri dve tretjini podjetij presegla napovedi analitikov.

V Evropi se nadaljuje grška tragedija, v kateri žal sodeluje vse več igralcev. Čeprav poizkušajo vlade posameznih držav na vse možne načine pomiriti vlagatelje, so zahtevane donosnosti španskih in italijanskih državnih obveznic ponovno na rekordnih ravneh. Za precejšnje presenečenje je poskrbela tudi švicarska centralna banka, ki je pričela z intervencijami na denarnem trgu s ciljem znižanja vrednosti domače valute. Švicarki frank je v tem tednu namreč dosegel rekordno vrednost v primerjavi z evrom, kar znižuje konkurenčnost domačega gospodarstva. Močan frank tudi ni dobra novica za številne slovenske kreditojemalce, vendar je to že povsem druga zgodba.

Avtor: Gašper Dovč, upravljavec investicijskih skladov, Triglav DZU, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več