Tor 1 Jul 2008

Negotovo tudi v Zagrebu

Negativen trend po svetovnih borznih trgih je v zadnjih tednih nadaljeval svoj pohod, imune pa niso bili niti nam bližnje borze v regiji. Tako so investitorji v Zagrebu ponovno občutili prodajni pritisk, ki je izničil precejšen del odboja, ki smo mu bili priča od 14. aprila do 15. maja.

Tako je od 15. maja indeks CROBEX izgubil 11,9 odstotka in počasi drsi proti vrednosti 3.200 točk, ki se je izkazala za pomembno podporo v aprilu, obenem pa so to tudi nivoji, kjer je trg začel svoj vzpon na začetku leta 2007. Trg tako od najvišje vrednosti 15. oktobra lani izgublja krepkih 32,8-odstotka, nekoliko manjša pa je izguba od začetka leta (-30,8 odstotka). Glede na Bloombergovo lestvico gibanja svetovnih borznih indeksov v letošnjem letu se tako CROBEX uvršča v zadnji petini razpredelnice, omenjeni padec pa je podoben nekaterim v regiji (Slovenija, Grčija), še nekoliko slabše pa sta se odrezali borzi v Bolgariji in Romuniji. Prav pri repu najdemo borzne indekse Vietnama (-62,3 odstotka), Islandije (-49,2 odstotka) in Kitajske (-45 odstotkov), ki so vlagateljev povzročili pravi glavobol.

Očitno so krepke pretekle rasti prispevale k večjim padcem, saj so tisti investitorji, ki so pravočasno vstopili na borzne trge še vedno lahko zadovoljni z ustvarjenimi donosi v preteklih letih. Prihodnji obeti za naložbe v Zagrebu so precej mešani, saj že kar nekaj časa opazujemo precejšen borzni pesimizem, investitorji pa vedno bolj izgubljajo upanje za premik navzgor. Poletni čas bo najverjetneje še dodatno prispeval k apatičnosti, pomembnejše informacije s strani borznih podjetij pa tako lahko pričakujemo po poletnih počitnicah. Pesimizmu navkljub je kot vedno precej odprtih borznih zgodb, ki bi lahko vplivale na gibanje tečajev posameznih delnic, kot vedno pa bodo najpomembnejši vzroki za borzne skoke in padce poslovni rezultati, novice povezane s prihodnjimi načrti in strategijami ter prevzemi oz. lastniška konsolidacija. Za hrvaški kapitalski trg bo pomemben tudi razvoj dogodkov na razvitih trgih, ki ima vedno večji vpliv tudi na borzo v Zagrebu. Zadnje informacije o stanju v ameriškem gospodarstvu in nekatere druge objave niso navdušile investitorjev, kar je prispevalo k borznim padcem.

Avtor: Jernej Kozlevčar, upravljavec investicijskih skladov, Triglav DZU, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt