Tor 20 Dec 2011

Negotovi časi ne ponujajo gotovih odgovorov

 

Veliko ljudi se v zadnjem času sprašuje, kaj naj naredi s privarčevanimi sredstvi. Je najboljša naložba v delnice, obveznice, depozite, zlato, industrijske kovine? V kateri valuti naj varčujejo, če evro razpade? Žal pa negotovi časi nikoli ne ponujajo gotovih odgovorov razen enega – večja razpršitev premoženja. Pa si poglejmo zakaj.

V časih, ki nakazujejo na povečano verjetnost vnovične recesije, bi se na prvi pogled veljalo izogibati delnicam. Po drugi strani pa bilance velikih globalnih podjetij pokajo od zdravja, dobički so na rekordnih ravneh, napovedi pa kažejo na rast dobičkov tudi v naslednjih letih. Je torej res bolje umakniti denar v obveznice bolj varnih držav, kot npr. Nemčija, katerih donosi do dospetja ne pokrivajo niti inflacije, prekašajo pa jih tudi bistveno višji dividendni donosi globalnih multinacionalk, ki že desetletja uspešno poslujejo? Morda na kratek rok, ko je strah na borznih trgih velik, dolgoročno pa bodo investitorji še vedno iskali donosnost. Donosi obveznic bolj problematičnih evropskih držav so že precej višji, vendar ko se vprašamo, kaj ponuja večjo stabilnost v naslednjih letih – prezadolžena država z javnofinančnimi težavami ali velika podjetja s stabilnimi bilancami se odgovor zopet (vsaj dolgoročno) nagiba v prid delnicam.Depoziti, ki so pri nas daleč najbolj priljubljena oblika varčevanja, so od nekdaj predstavljali varno obliko naložbe.

Svojevrsten paradoks predstavlja trenutna  situacija, da zanje jamči država, katere zahtevan pribitek na njen dolg je višji od donosa bančnih vlog. Zakaj potemtakem rajši ne varčujemo v državnih papirjih kot v bankah, saj je bančni sistem povsem odvisen od države? Poleg tega se pojavlja vprašanje, v kateri valuti in državi varčevati, če verjamemo v razpad evra. Če bi se to zgodilo, bi prišlo do depreciacije valut evropskih držav z večjim dolgom in javnofinančnim primanjkljajem ter do apreciacije valut tistih držav, ki so v boljši finančni in gospodarski situaciji. Varčevanje v tujih valutah, denimo v ameriških dolarjih, vam je v letošnjem letu do maja prineslo skoraj 10-odstotno izgubo, od takrat dalje pa 14-odstotni donos, kar priča na visoko valutno nihajnost in s tem tveganje. Zlato je od začetka septembra upadlo za dobrih 17 odstotkov, srebro od konca aprila letos za 40 odstotkov; toliko o tradicionalnih hranilcih vrednosti. Industrijske kovine so od vrha v sredini februarja nižje za 29 odstotkov.

Na koncu pridemo do enakega odgovora kot na začetku. Ker se je povečala negotovost na skoraj vseh naložbenih segmentih je smotrno čim bolj razpršiti svoje premoženje. To pa vključuje tako varčevanje v delnicah, kot depozitih in obveznicah, bodisi preko skladov bodisi direktno.

Avtor: Sašo Ivanović,direktor sektorja upravljanja premoženja, Triglav Skladi, d.o.o

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS avgust 2020

Preberite poročilo