Pon 28 Maj 2012

Neformalni vrh EU

Ta teden so se voditelji članic EU srečali na neformalnem vrhu, katerega glavni namen je bila sproščena debata okrog že dobro znanih tem kot so skupne evrske obveznice, davek na finančne transakcije, fiskalna disciplina in podobno. Do konkretnih zaključkov niso prišli, je pa bilo to srečanje predpriprava za junijski formalni vrh unije, ko bodo sprejeli nekatere odločitve. To je bilo 18 srečanje v zadnjih dveh kriznih letih, ki ga je zaznamoval nov francoski predsednik Francois Hollande. Slednji ni preveč naklonjen ostrim varčevalnim ukrepom in se na tem mestu zelo razhaja z Nemčijo. Po njegovi izvolitvi je prav ta razkorak v pogledih na varčevanje in rast prinesel na kapitalske trge dodatno volatilnost.

Po koncu vrha EU so voditelji v posebni izjavi zapisali, da želijo, da Grčija ostane v evro območju, a mora spoštovati sprejete zaveze. Pričakujejo tudi, da bo po novih predčasnih volitvah, ki bodo 17. junija, nova grška vlada izbrala pot v okviru evro območja. Analitiki ameriške investicijske banke Citigroup so v zadnjem njihovem poročilu zapisali, da pričakujejo, da bo ECB posegla po instrumentih za izhod iz dolžniške krize v tretjem kvartalu letošnjega leta. Pričakujejo tudi, da bo Grčija zapustila evrsko območje v začetku naslednjega leta. Napovedujejo, da bosta Portugalska in Irska potrebovali dodatno mednarodno pomoč, prav tako bo potreben program za podporo španskim in italijanskim državnim obevznicam. Donosnost nemške 10- letne državne obveznice bo padla na 1,25 odstotka v zadnjem kvartalu letošnjega leta, trenutno je na 1,35 odstotka, kar je nov rekord. Trenutni razkorak med špansko in nemško 10-letno državno obveznico znaša 490 bazičnih točk, glede na italijansko pa 432 bazičnih točk in naj bi se po napovedih Citigroupa proti koncu leta še povečal.

Na trenutne makroekonomske podatke in napovedi se odziva tudi valutni križ evro dolar, ki trenutno kotira pri 1,256, kar je blizu vrednosti iz julija 2010. Skupni evropski valuti se je vrednost v zadnjega pol leta znižala za 5 odstotkov, kar pomeni, da je po donosnosti najslabša valuta izmed 10 valut najrazvitejših svetovnih ekonomij. To nakazuje, da lahko v kratkem pričakujemo nove dogovore s strani evropskih voditeljev, da bodo z ustreznimi ukrepi povrnili nazaj zaupanje v evro, ki je trenutno na preizkušnji. Šibak evro pa po drugi strani pomaga evropskim izvoznikom, saj so bolj konkurenčni, kar pozitivno vpliva na rast BDP.

Avtor: mag. Mitja Baša, upravljavec investicijskih skladov, Triglav Skladi, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt