Čet 6 Okt 2011

Ne pozabite na diverzifikacijo vaših prihrankov!

Največje uspehe v zadnjih štirih turbulentnih borznih letih so želi tisti vlagatelji, ki so se vlaganja lotili na preudaren in konsistenten način tako kot je zapisano že v zgodnejših poglavjih prenekaterih priljubljenih knjig o vlaganju prihrankov. Med najbolj pomembnimi temelji tega pristopa zagotovo izstopa priporočilo optimalne diverzifikacije naložb. Na žalost pa se različni tradicionalni naložbeni razredi (delnice in obveznice razvitih gospodarstev ipd.) v zadnjih letih gibljejo bistveno bolj usklajeno, kar pomeni, da nam nudijo vedno manjšo koristnost pri diverzifikaciji.

Po drugi strani se naložbeni razred obveznic v lokalni valuti regije rastočih trgov nahaja šele v zgodnji fazi odkrivanja velikih institucionalnih vlagateljev kot so investicijske banke, pokojninski in investicijski skladi. Povečanemu povpraševanju s strani najbolj razvitih finančnih institucij sledi tudi ponudba izdajateljev tovrstnih vrednostnih papirjev, držav in podjetij iz omenjene regije, saj se je njihov obseg v letu 2010 povečal že na 9.281 milijard ameriških dolarjev, medtem ko je še v letu 2008 znašal le 6.560 milijard ameriških dolarjev.

Povečano zanimanje vlagateljev za naložbeni razred obveznic v lokalni valuti regije rastočih trgov lahko pojasnimo s pomočjo primerjave mer donosnosti in tveganja z ostalimi tradicionalnimi naložbenimi razredi. Ker so tovrstne obveznice izdane v lokalni valuti (npr. indonezijski rupiji, malezijskem ringgitu, brazilskem realu, ruskem rublju, itd.), vpliva na njihovo donosnost in tveganje poleg gibanja tečaja obveznice tudi tečaj lokalne valute. Kot je razvidno iz spodnje slike se tovrstne obveznice ponašajo ne le z občutno višjo preteklo donosnostjo, ampak tudi z mnogo boljšim razmerjem med pričakovano donosnostjo in tveganjem kot tradicionalni naložbeni razredi. Tako meri njihov kazalec Sharpe (ki meri presežno donosnost na enoto tveganja) kar 0,90. Za primerjavo lahko navedemo, da kazalec Sharpe za razred najbolj kakovostnih obveznic izdajateljev evro območja znaša le 0,68, za razred obveznic manj kakovostnih obveznic (t. i. »High Yield«) pa samo 0,58.

Čemu lahko pripišemo tako uspešno preteklo donosnost ob relativno nizkem tveganju? V prvi vrsti je zavidljiva uspešnost predstavljenega naložbenega razreda osnovana na zdravih makroekonomskih kazalcih držav izdajateljev, saj znaša pričakovana stopnja gospodarske rasti v letih 2011 in 2012 kar 6,8 oziroma 6,9 odstotka in je bistveno višja kot v razvitem svetu. Vse bolj urejeno je pravno okolje, v podjetjih se uveljavljajo dobre prakse upravljanja, nadvse ugodna pa je tudi mlada demografska struktura prebivalstva. Vlagatelje dodatno razveseljuje vse boljša likvidnost obveznic, ki omogoča hitro prilagajanje spreminjajočim razmeram. Obveznice v lokalni valuti regije rastočih trgov je zato v današnjih negotovih časih smiselno umestiti v portfelj vsakega preudarnega vlagatelja.

Avtor: mag. Rok Bertoncelj, upravljavec investicijskih skladov, Triglav Skladi, d. o. o.

 

Gibanje indeksa državnih obveznic v lokalni valuti regije rastočih trgov (EMLC) in indeksa državnih obveznic evro območja (EUR)

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS avgust 2020

Preberite poročilo