Tor 11 Jun 2013

Nastopila je pričakovana korekcija tečajev

V zadnjih dveh tednih na svetovnih borzah beležimo umik investitorjev iz praktično vseh naložbenih razredov. Cenile so se tako delnice, kot obveznice, po gibanjih sodeč pa se denar ni selil niti v surovine, nafto ali zlato. Tako lahko sklepamo, da so se povečale denarne pozicije. Korekcija je bila po močni rasti borznih trgov v prvih mesecih letošnjega leta do neke mere pričakovana, že zaradi unovčevanja dobičkov.

In kaj je povzročilo nenadni strah in borzne razprodaje? Kot glavni razlog lahko navedemo govor predsednika FED-a Bena S. Bernankeja, v katerem je nakazal možnost postopnega ukinjanja stimulacij gospodarstva že v letošnji jeseni. Bernanke, ki se mu mandat izteče januarja prihodnje leto, je vodil FED skozi eno najbolj težkih obdobij v 100-letni zgodovini obstoja. Uspelo mu je obrniti tok gospodarske aktivnosti iz recesije v pospešeno gospodarsko rast, znižati brezposelnost, sanirati bančni sistem in oživiti nepremičninski trg. Vse to pa je dosegel z neobičajnimi in doslej nepreverjenimi metodami stimulacij gospodarstva in rekordno nizkimi obrestnimi merami. Čeprav ga marsikdo danes kuje v zvezde, bo šele čez nekaj let dokončno znano, kakšne so posledice omenjenih aktivnosti.

Neznanka ostaja, na kašen način bo FED lahko izstopil iz programa stimulacij in če je ameriška fiskalna situacija na dolgi rok vzdržna. Odgovor je pogojen s tem, ali bo ameriška gospodarska rast v naslednjih nekaj letih dosegala okoli 3-odstotno načrtovano gospodarsko rast. Zaenkrat so projekcije precej optimistične, saj se kažejo očitni znaki izboljšav na področju nepremičnin, trga dela, zaupanja potrošnikov in bančnih posojil. Za polni zagon cikla moramo sedaj videti še večji optimizem podjetij, ki bi sprožil povečan investicijski cikel.

Ne moremo prezreti dejstva, da je gospodarsko okrevanje zaenkrat še daleč od polnega razcveta in da bi prezgodnja ukinitev stimulacij lahko splašila investitorje, padec kapitalskih trgov pa bi se kot bumerang vrnil v zastoj gospodarske aktivnosti. Na to pričajo tudi kapitalski trgi v zadnjih dveh tednih, ki so burno odreagirali le na povečano verjetnost postopnega umika stimulacij. Zato lahko pričakujemo previdno retoriko vlad in centralnih bank v naslednjih mesecih ter povratek likvidnosti na kapitalske trge, kar pomeni da je trenutna korekcija tečajev verjetno bolj kratkoročne narave.

 

Avtor: Sašo Ivanovič, direktor sektorja upravljanja premoženja, Triglav Skladi, d. o. o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS oktober 2020

Preberite poročilo