Sob 21 Jul 2018

Nasdaq zgodovinsko najvišje

Pretekli teden sta na svetovnih delniških trgih zaznamovala predvsem dva dejavnika, to sta objava rezultatov podjetij za drugo četrtletje ter nastop predsednika ameriške centralne banke FED pred ameriškim kongresom.

Glavni ameriški bankir Jerome Powell je pojasnil, da je ameriško gospodarstvo še vedno v zelo dobri kondiciji, brezposelnost je na 18-letnem dnu, inflacija je na želenih 2 odstotkih, FED pa za zdaj namerava še vedno nadaljevati počasen dvig temeljne obrestne mere.

Kar vzbuja nekoliko skrbi, je vedno bolj sploščena krivulja donosnosti, saj se je razlika med donosnostjo 10-letne in 2-letne ameriške državne obveznice zelo zmanjšala in je najmanjša v zadnjih desetih letih. Invertna krivulja donosnosti pa je zgodovinsko gledano vedno pomenila, da sledi recesija. Ameriški delniški trgi neutrudno rastejo in dosegajo nove zgodovinsko najvišje vrednosti, tako je indeks ameriških tehnoloških delnic Nasdaq Composite Index dosegel vrednost 7867 točk, letos znaša donosnost 13,3 odstotka v lokalni valuti oziroma kar 16,8 odstotka merjeno v evrih. Osrednji ameriški indeks S&P 500 je zrasel za 8,10 odstotka, slabše so se letos odrezali evropski borzni indeksi, tako se je nemški DAX znižal za 1,8 odstotka, Stoxx Europe 600 z donosnostjo za 0,90 odstotka, podobno so se odrezali tudi azijski borzni indeksi.

Razvijajoči se trgi z rahlo negativno donosnostjo letos niso navdušili vlagateljev. Analitiki iz treh osrednjih investicijskih hiš Goldman Sachs Group, Franklin Templeton Investments in BlackRock Inc. so ta teden izjavili, da je zdaj pravi trenutek za investiranje na razvijajoče se trge. Izjave so podkrepili z argumenti, kot so nizke tržne cene podjetij, objavljeni dobički podjetij rastejo, hkrati so tudi pričakovanja za naprej dobra, obenem so podjetja fundamentalno močna.

Avtor: Mitja Baša, Triglav Skladi d.o.o.

DNEVNIK: BORZNI KOMENTAR, 21.7.2018

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več