Pet 18 Mar 2011

Nakupna priložnost

Oči svetovne javnosti in investitorjev so zadnji teden uprte na Japonsko, ki jo je prejšnji teden prizadel močan potres, ki je resno poškodoval nuklerno elektrarno Fukushima. V nuklearni elektrarni so hudo poškodovani reaktorji in sistem za hlajenje zaradi česar je v okolici že močno povečano radiaktivno sevanje. Z razprodajo delnic se je v ponedeljek in torek odzvala tokijska borza, ki je oba dni padla za okrog 10 odstotkov. Padci tečajev delnic so sledili tudi na ostalih svetovnih borzah, vendar v manjši meri. Potres, ki je prizadel Japonsko, naj bi imel na svetovno ekonomijo kratkoročni učinek, predvsem pa so razprodaje delnic psihološkega izvora, to pomeni, da izvirajo iz človeškega strahu oz. previdnosti in ne racionalnosti, zato bodo vrednosti delnic, ko se bo situacija umirila prej ko slej prišle na neke normalne nivoje. Dejstvo je torej, da se je vrednost delnic na borzah ta teden precej znižala, zato analitiki vlagateljem že priporočajo, da okrepijo nakupne pozicije. Postavlja se vprašanje, v kolikšni meri bo potres prizadel rast bruto domačega proizvoda svetovne ekonomije in japonskega gospodarstva. Glede na napovedi Mednarodnega denarnega sklada naj bi letošnja rast svetovne ekonomije znašala 4,4 odstotka in 4,5 odstotka naslednje leto. Japonski delež v svetovnem bruto domačem proizvodu je v letu 2010 znašal 8,7 odstotka in uvršča Japonsko na tretje mesto, rast njenega bruto domačega proizvoda naj bi letos znašala 1,5 odstotka. Škoda zaradi potresa se po prvih ocenah investicijske banke Citigroup ocenjuje na 126 milijard dolarjev oz. dva odstotka japonskega bruto domačega proizvoda, kar je po velikosti podobno škodi, ki jo je leta 1995 povzročil potres Kobe. Škoda tako večjega vpliva na japonsko gospodarstvo naj ne bi imela. Trenutno je torej največja nevarnost jedrska katastrofa, ki pa se po zagotovilih strokovnjakov naj ne bi zgodila, vendar pa se situacija na borzah ne bo umirila, dokler ne bo jasno, kaj je z nuklearno elektrarno in radiaktivnim sevanjem ter električno energijo, ki jo po državi močno primanjkuje. Kljub strahu pa ekonomski kazalci kažejo, da se okrevanje svetovnega gospodarstva nadaljuje, kar lahko investitorje navdaja z optimizmom. Zadnje dramatične padce tečajev, predvsem japonskih delnic, naj investitor vzame kot izredno nakupno priložnost, vendar pa je pri vsem potrebno biti previden, saj se zgodba še ni odvila do konca, ta pa verjamem, da bo srečen.

Avtor: mag. Mitja Baša, upravljavec investicijskih skladov, Triglav DZU, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več