Pet 27 Jun 2014

Najboljše polletje v zadnjih 15 letih

Drugo četrtletje leta 2014 se približuje koncu, in čeprav makroekonomske objave v zadnjih mesecih niso bile izrazito pozitivne, vlagatelji ne morejo biti razočarani nad dogajanji na delniških trgih. V prvi polovici leta (do vključno 25. junija 2014) se je evrska vrednost indeksa S&P Global 1200, ki pokriva približno 70 odstotkov svetovne tržne kapitalizacije, v evrski valuti zvišala za 5,9 odstotka, rast pa je bila še višja, če upoštevamo še dividende. Donosnost globalnega delniškega trga v prvih šestih mesecih letošnjega leta je tako nad 15 –letnim povprečjem polletnih donosov.

 Trenutno je za večino vlagateljev najpomembnejše vprašanje, kaj se bo dogajalo z delniškimi trgi do konca letošnjega  leta. Določene odgovore ponuja analiza z naslovom: »Global Outlook: A more defensive portfolio«, ki jo je 26. junija objavila angleška banka Barclays. Ključni misli te analize so naslednje:  

  • Globalni delniški trg bo do konca leta zrasel, pričakovati je namreč ne ravno visoko, vendar  pozitivno rast rezultatov poslovanja. Zgodovinsko gledano, vrednotenja trenutno niso visoka.
  • Verjetnost negativne korekcije ni zanemarljiva, saj je optimizem vlagateljev na visokih ravneh.
  • Evropske delnice so privlačno vrednotene. Delniškim trgom na stari celini bodo na poti navzgor pomagali višja rast prihodkov in čistih dobičkov ter izboljšanja na trgu podjetniških obveznic.
  • Večjo pozornost vlagateljev si zaslužijo razvijajoči se trgi. ZDA po drugi strani lahko zaostane za ostalimi trgi.
  • V času rastočih obrestnih mer imajo večji potencial za rast nižje vrednotene delnice, manj zanimive pa so višje vrednotene delnice in delnice podjetij, ki pozitivno izstopajo z vidika kvalitete poslovanja.
  • Med posameznimi sektorji je priporočljivo v portfelju držati večji delež delnic podjetij iz sektorjev financ, energetike, materialov, industrije in tehnologije.

Sklepna misel pa je naslednja – čeprav sam naslov analize namiguje, da vlagatelji morajo biti bolj pazljivi kot prej, naložbeni razred delnic še vedno ostaja zanimiv, v večji meri zaradi pričakovane višje gospodarske rasti v drugi polovici letošnjega leta, ki bo pomagala novelirati negativne učinke rasti obrestnih mer in inflacije v ZDA.

Objavljeno v: Dnevnik, str. 9, 27. 6. 2014, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več