Čet 15 Okt 2009

Nagnjenost k tveganju še narašča

Ameriški borzni indeks Dow Jones je skoraj natanko po letu dni spet presegel tehnično in psihološko mejo 10.000 točk, medtem ko se je drugi ameriški indeks, ki bolj reprezentativno predstavlja ameriško gospodarstvo, S&P 500 že zelo približal vrednosti 1.100 indeksnih točk.

Z drugimi besedami to pomeni, da se zaupanje vlagateljev v globalno gospodarsko okrevanje vse bolj krepi, kar se odraža v vse višjih tečajih delnic. Domala nezadržna rast borznih indeksov se tako nadaljuje in traja že več kot 7 mesecev. Prekinjena je bila zgolj z nekaterimi popravki, ki so gledano s sedanjega stališča predstavljali redke priložnosti za nakup.

Trenutna rast je osnovana predvsem na izredno dobrih rezultatih poslovanja podjetij v tretjem četrtletju letošnjega poslovnega leta. Podatki analitskega podjetja Zacks namreč kažejo, da znaša povprečna mediana preseganja pričakovanega dobička na delnico kar 8,3 odstotka ter da je razmerje med številom podjetij, ki presežejo napovedi v primerjavi s tistimi, ki za njimi zaostanejo, kar 3,6. Naj opozorim, da lahko v povprečnih gospodarskih razmerah tako za mediano preseganja povprečnega dobička na delnico kot za razmerje med številom pozitivnih in negativnih napovedi pričakujemo vrednosti okoli treh odstotkov oziroma 3. Ne glede na to, da je do prejšnjega petka svojo uspešnost obelodanil le manjši delež največjih podjetij iz borznega indeksa Standard and Poors 500, pa že lahko predvidevamo, da bo tokratno obdobje poslovnih objav podprlo preteklo pozitivno gibanje borznih indeksov in tlakovalo pot uspešnemu zaključku leta.

Optimizem borznih udeležencev se jasno izkazuje tudi v mesečnih anketah upravljavcev vzajemnih skladov, ki jo izvajajo na investicijski banki Bank od America-Merrill Lynch. Najbolj zanimiv podatek oktobrske ankete je zagotovo ta, da so upravljavci prvič po mesecu januarju v letu 2004 sredstva v netveganih denarnih oblikah zmanjšali pod nevtralno mejo in jih prerazporedili v bolj tvegane instrumente kapitalskega trga kot so obveznice in delnice. Ta podatek dopolnjuje najvišja raven indeksa, ki meri nagnjenost k tveganju, in sicer po letu 2006. Vse večja naklonjenost tveganju in prepričanje o dokončnem okrevanju gospodarstev je izrazita in razvidna tudi iz sektorske alokacije portfeljev, ki je nagnjena v prid tistih sektorjev, ki naj bi po nepisanih pravilih borznega investiranja vlagateljem v začetku gospodarskega cikla prinašali najvišje donosnosti. Na vrhu se tako nahajajo sektorji financ, industrije in cikličnih potrošnih dobrin, na dnu pa klasični defenzivni sektorji oskrbe, telekomunikacijskih storitev in zdravstva.

Avtor: Rok Bertoncelj, upravljavec investicijskih skladov, Triglav DZU, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt