Sob 27 Maj 2017

Naftni vrtiljak

Na kapitalskih trgih v maju vlada zatišje.

Tečaji so tehnično gledano na mesečni ravni v nekem stranskem trendu, kjer čakajo na pomembnejše makro ali mikro podatke, ki bi povzročili opaznejše premike borznih indeksov. Nekaj strahu in rdečice na borzi je v preteklih tednih sicer povzročil ameriški predsednik Trump zaradi svojega vmešavanja v preiskavo FBI in odtekanja zaupnih informacij do Rusije – na trgu smo zaznali šum zaradi bojazni, da bi ameriškega predsednika lahko odstavili. Vseeno je verjetnost tega dogodka zelo majhna in borze so se v naslednjih dneh spet obarvale v zeleno in hitro nadomestile padce zaradi Trumpa.

Čeprav dolar velja za varno zatošišče in je konsenz analitikov, da se bo sredi junija ključna obrestna mera v ZDA dvignila, že skoraj 100-odstoten, pa je bil dolar na udaru v primerjavi z evrom. Očitno so v prid krepitvi evra govorile predvsem stabilne politične razmere (končane volitve v Franciji) in pa nadaljnji dobri makroekonomski podatki, ki so bili objavljeni za Evropo. V prvem letošnjem četrtletju je tako evrsko območje doseglo 1,7-odstotno gospodarsko rast, edina »črna ovca« stare celine je bila Grčija, ki po podatkih spet drvi v recesijo.

Za pravi vrtiljak pa je v tem tednu poskrbela nafta, cena, katere se je v začetku tedna spet povzpela do skoraj 55 ameriških dolarjev za sodček. Glavno gonilo rasti je bilo vsekakor bližajoče zasedanje Opeca, na katerem so odločali o podaljšanju omejitve proizvodnih kvot še za naslednjih šest do devet mesecev. Trenutna omejitev velja od začetka leta in se izteče konec junija. Pred zasedanjem so predvsem iz Savdske Arabije prihajale vesti, da je dodatno nižanje oziroma omejevanje proizvodnih kvot malo verjetno. Posledično je cena nafte na dan zasedanja ponovno strmo upadla. Na koncu je iz Opeca vseeno prišla spodbudna novica, da se podaljša omejevanje proizvodnje nafte za naslednjih 9 mesecev, do marca 2018. Pričakovano je, da bodo omejevanju sledile tudi Rusija in nekatere manjše nečlanice Opeca. Vseeno pa je po odločitvi članic Opeca nafta nadaljevala v rdečem območju, saj po mnenju trga samo omejevanje proizvodnje do marca 2018 ne bo dovolj, da bi dvignili ceno nafte. Tukaj jim vsekakor delo otežujejo ameriška podjetja, ki pridobivajo nafto iz skrilavcev in so na teh cenovnih ravneh nafte že donosna.

Za presenečenje pa je poskrbela tudi bonitetna agencija Moody, ki je prvič po letu 1989 znižala bonitetno oceno Kitajski iz Aa3 na A1. Razlog za znižanje je predvsem rastoči državni dolg, ki bo dolgoročno pomenil breme za nadaljnjo gospodarsko rast. Posledično so delnice na Šanghajski borzi dosegle sedemesečno dno.

Avtor: Janez Javornik, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 8, 27. 5. 2017, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič