Sob 19 Jan 2019

Nafta vrača udarec?

Vlagatelji v delnice energetskih podjetij bi zelo verjetno z veseljem pozabili zadnje četrtletje leta 2018. 

Nafta znamke WTI je od najvišje do najnižje točke padla za več kot 44 odstotkov, medtem ko je nafta znamke Brent izgubila nekaj več kot 41 odstotkov svoje vrednosti. Po božiču se je situacija obrnila in v zadnjih treh tednih smo bili priča 24-odstotni podražitvi nafte znamke WTI in skoraj 23-odstotni rasti cene nafte znamke Brent (vse merjeno v ameriških dolarjih). Med dejavniki, ki so pozitivno vplivali na rast cen nafte v zadnjem času, velja izpostaviti predvsem manjšo ponudbo iz držav Opec+. Pred kratkim je tako naftne trge razveselila novica, da je v tednu, ki se je končal 11. januarja, Savdska Arabija za 32 odstotkov znižala obseg dobavljene nafte za ameriške rafinerije. Dodatno so Savdijci sprejeli odločitev, da zvišajo cene nafte za ameriške kupce (cena se izraža kot pribitek k ceni regionalnih indeksov cen za različne vrste nafte in ne kot absolutna številka), ki so zdaj najvišje v zadnjih desetih letih. Pozitivno je bila sprejeta tudi novica, da bo Rusija že aprila zaključila proces zniževanja lastne proizvodnje nafte v skladu z dogovorom držav Opec+.

V zadnjih dneh pa je vlagatelje spet začela skrbeti izjemna rast ameriške proizvodnje, kjer je bila v zadnjem letu dni zabeležena 25-odstotna rast obsega pridobljene nafte. Kot odraz fleksibilnosti ameriških naftnih podjetij lahko navedemo tudi dejstvo, da se je število delujočih vrtin v zadnjem letu povečalo za skoraj 18 odstotkov. Obseg ameriških zalog nafte se sicer znižuje že od konca novembra 2018. Po drugi strani pa ZDA v zadnjem času beležijo rast zalog bencina in destilatov, kar je po mnenju nekaterih analitikov negativni znak, saj odraža šibkejše povpraševanje. Ko govorimo o padcih in rasti cen nafte, je vedno treba upoštevati geopolitične dejavnike.

Veliko ponudbe nafte namreč prihaja iz držav, ki so nadpovprečno tvegane, zato lahko vedno pričakujemo vsaj kratkoročno rast cen tekočega zlata kot posledico nemirov v kakšni afriški, južnoameriški ali srednjevzhodni državi. Srednjeročno in dolgoročno gledano bodo na gibanje cen nafte vplivali ponudba iz držav Opec+, ki so trenutno pripravljene podpirati cene nafte s pomočjo manjše proizvodnje, proizvodnja v ZDA, ki so ji skrilavci omogočili začetek nove naftne renesanse, globalno povpraševanje, ki je odvisno tako od vrednosti ameriškega dolarja (ker je to valuta, v kateri večina kupcev plača svoje nakupe nafte), kot tudi od svetovne gospodarske rasti, ki se bo v naslednjih letih upočasnjevala, ter že prej omenjena geopolitična tveganja.

Avtor: Alexandr Gutirea, Triglav Skladi d.o.o.

 

DNEVNIK, 19. 1. 2019, RUBRIKA: BORZNI KOMENTAR

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt