Sob 8 Apr 2017

Nafta vrača udarec

V zadnjih tednih smo bili priča zanimivim dogodkom na naftnih trgih. Po več kot 10-odstotnem padcu cen obeh vrst nafte (zahodnoteksaške in severnomorske), v obdobju od 23. februarja do 21. marca (oziroma dva dni pozneje v primeru severnomorske nafte), so se cene nafte vrnile na ravni z začetka letošnjega leta. Povzemimo na kratko najpomembnejše dogodke zadnjih mesecev.

Spomnimo, po Opecovi odločitvi o začasnem znižanju obsega črpanja nafte konec lanskega novembra so cene nafte močno zrasle, sledilo je obdobje razmeroma stabilnih cen, ki so nihale v ozkem razponu (od 50 do 54,5 ameriškega dolarja za sod zahodnoteksaške nafte in od 53 do 57 dolarjev za sod severnomorske nafte). Obdobje nižje nihajnosti se je končalo s korekcijo, omenjeno v uvodu. Trenutna cena zahodnoteksaške nafte je 52,6 ameriškega dolarja za sod (za 11,3 odstotka višje od najnižje točke letošnjega leta), cena severnomorske nafte pa 55,8 dolarja za sod (za 10,5 odstotka višje od najnižje točke letošnjega leta). Pomemben razlog za zadnjo rast cen so pričakovanja o podaljšanju obdobja veljavnosti omejitve črpanja nafte, ki naj bi ga države članice Opeca potrdile na naslednjem sestanku, 25. maja. Opecova odločitev bo močno odvisna od podatkov o proizvodnji in zalogah nafte ter povpraševanju po črnem zlatu. Zaloge so trenutno nadpovprečno velike, kar je posledica nižjega sezonskega povpraševanja po nafti, slabše zasedenosti rafinerij zaradi sezonskih vzdrževalnih del v prvem četrtletju in večje proizvodnje nafte v državah, ki niso članice Opeca. Od Opecove odločitve o manjši proizvodnji nafte se je obseg proizvodnje v ZDA povečal za 5,8 odstotka, medtem ko so se zaloge v istem obdobju povečale za 9,7 odstotka. Po drugi strani so bili zadnji podatki o zalogah bencina in povpraševanju po nafti s strani rafinerij pozitivni za cene nafte – padec zalog bencina je bil večji od napovedanega, količina nafte, uporabljene v postopku rafiniranja, pa je bila nadpovprečno velika.

Kakšno odločitev bo sprejel Opec, bomo izvedeli čez manj kot dva meseca. Pomemben dejavnik pri cenah nafte bodo razmere na naftnem trgu v ZDA, kjer bo proizvodnja verjetno še naprej rasla, stanje zalog pa bo odvisno tudi od povpraševanja, ki bi se v naslednjih mesecih utegnilo povečati zaradi pričakovanega toplega vremena.

Avtor: Alexandr Gutirea, Triglav Skladi

Dnevnik, str. 29, 8. 4. 2017, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt