Pon 31 Aug 2020

Nafta počasi, a vztrajno raste

Kljub rasti bo za preboj nad 50 dolarjev potrebno nadaljnje okrevanje gospodarstva.

Tako nizke cene nafte, kot je bila aprila, kjer je bila znotraj trgovalnega dne celo negativna cena zaradi ogromnih skladiščnih kapacitet v prevzemnem mestu Cushing v Oklahomi, glede na trenutne razmere ne bo več, razen če pride do množičnih zaprtij držav in resnično drastičnega poslabšanja epidemiološke slike. Vendar je tudi ta scenarij že zdavnaj izključen, saj si nobena država ne želi zaradi koronavirusa tvegati zaprtja gospodarstva in zabresti nazaj v recesijo.

Cena surove nafte WTI je od začetka maja zrasla za dobrih 130 odstotkov in znaša 43,30 dolarja za sod. Od začetka leta pa vseeno ostaja na nižji ravni; njen padec je 29-odstoten. Poleg rasti povpraševanja je deloma k rasti v zadnjih mesecih pripomogel tudi nekoliko šibek dolar, ki je od začetka maja izgubil 7,4 odstotka vrednosti.

Razmere na trgu nafte sta v veliki meri narekovali ponudba in povpraševanje. Zaradi zaprtja ekonomij se je marca in aprila močno zmanjšalo povpraševanje po črnem zlatu, v določenem trenutku celo za 30 milijonov sodov na dan. Po relativno hitrem dogovoru združenja članic Opeca in Rusije, ki zagotavlja, da se uravnoteženje med povpraševanjem in ponudbo ne poruši in da se svetovne zaloge nafte vztrajno zmanjšujejo, se je zmanjšala tudi ponudba, a šele z zamikom v maju, ko je začel veljati dogovor o zmanjšanju proizvodnje. Po počasnem odpiranju gospodarstev se je povpraševanje po nafti deloma vrnilo, še vedno pa nismo na predkriznih ravneh. Po zadnjem poročilu Opeca naj bi se povpraševanje letos zmanjšalo za 9,1 milijona sodov na dan ali za 9,1 odstotka.

Mimo produkcijskih kvot

Zadnji dogovor Opeca, ki velja do konca avgusta, je znižanje produkcije za 7,7 milijona sodov na dan, kar je zvišanje produkcije za skoraj dva milijona sodov iz preteklega meseca. Težava pa je, ker se posamezne države Opeca v minulih mesecih niso v celoti držale produkcijskih kvot, kar pomeni, da bodo morale to še storiti, zato bi lahko bilo zvišanje produkcije manjše, morda samo med 800.000 in milijonom sodov na dan. Povpraševanje naj bi se v trenutnem četrtletju vrnilo na raven 90 odstotkov izpred krize, na ponudbeni strani pa naj bi se zmanjšalo za 12 milijonov sodov nafte na dan. To pomeni, da se na trgu počasi, a vztrajno zmanjšuje presežek ponudbe, kar je razvidno tudi iz stanja svetovnih zalog, ki kopnijo.

Kratkoročno lahko cene nafte premakne tudi sezona orkanov v ZDA. Orkan Laura, ki trenutno velja za orkan 4. stopnje, je iz Mehiškega zaliva dosegel kopno zvezne države Louisiane. Zaradi orkana se je ustavilo več kot 80 odstotkov proizvodnje nafte (približno 1,5 milijona sodov na dan) in približno 64 odstotkov proizvodnje plina v Mehiškem zalivu ter približno tretjina vseh rafinerijskih kapacitet v ZDA. Večji vpliv kot na samo ceno nafte imajo ponavadi orkani na dvig cene naftnih derivatov.
Za zdaj ima cena nafte WTI podporo pri 40 dolarjih za sod, seveda če se stanje glede širjenja virusa ne bo poslabšalo na svetovni ravni. V primeru nadaljevanja okrevanja in izboljšanja svetovne makroekonomske slike v letošnjem tretjem in četrtem četrtletju pa si lahko obetamo, da bo cena nafte v prvi polovici leta 2021 splezala nad 50 dolarjev za sod.

Avtor: Miha Mihalj, upravljavec investicijskih skladov

Objavljeno v: Delo, rubrika: Borzna analiza/Surovine/Cene nafte, 31. 8. 2020

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt