Sob 15 Sep 2018

Nafta – kam naprej?

V zadnjem času smo priča nadpovprečni pozornosti vlagateljev, namenjeni dogajanju na razvijajočih se trgih. 

Skrbi opazovalcev vzbujajo depreciacije valut in splošno gospodarsko zdravje držav v razvoju ter negativna dinamika na delniških trgih omenjenih držav.

In kako se je v tej zgodbi pojavila nafta? Države v razvoju so pomemben kupec črnega zlata, zaradi depreciacije njihovih nacionalnih valut pa se je že zmanjšalo povpraševanje po nafti. Na razpoloženje vlagateljev negativno vpliva tudi trgovinski »pretep« med ZDA in Kitajsko. Če bo prerasel v vojno, bo to negativno vplivalo na svetovno gospodarsko rast in posledično na povpraševanje po surovinah, tudi nafto.

Cena nafte brent je trenutno 78,5 dolarja za sod, cena zahodnoteksaške lahke nafte pa je blizu 69 ameriških dolarjev za sod. Nihajnost na trgih je sicer visoka, vendar je dinamika pozitivna že od sredine avgusta. Pomemben dejavnik, ki vpliva na rast cen nafte, je izpad ponudbe od Venezuele (država je že dalj časa v hudih težavah, kar se izraža tudi na obsegu proizvodnje nafte) in Irana, ki je pod pritiskom ameriških sankcij. Vprašanje namreč je, ali bo Saudski Arabiji in drugim proizvajalcem nafte uspelo nadomestiti manjkajočo venezuelsko in iransko nafto. Mednarodna energetska agencija hkrati vidi tveganje pri povpraševanju po nafti zaradi že omenjenih dejavnikov, vendar še ne znižuje napovedi za povpraševanje v letu 2019. Predstavniki organizacije pa opozarjajo, da ni jasno, kako hitro lahko Opec nadomesti izgubljeno venezuelsko in iransko proizvodnjo.

Na drugi strani Atlantika se ZDA srečujejo z infrastrukturnimi težavami. Predvsem zaradi omejenih zmožnosti naftovodov so že znižali napoved za dnevno proizvodnjo nafte v letu 2019 (z 11,7 na 11,5 milijona sodov na dan). Dodaten dejavnik, ki pozitivno vpliva na rast cen nafte, so zaloge nafte v ZDA, ki so se v malo več kot treh mesecih zmanjšale za devet odstotkov.

Analitiki ne pričakujejo, da se bo cena nafte v naslednjih mesecih občutno zvišala. Kdo ima prav – optimisti ali pesimisti, bomo videli v naslednjih mesecih. Mednarodna energetska agencija ocenjuje, da se za nafto začenja kritično obdobje, ko bo jasno, ali bodo cene višje od 70 oziroma 80 dolarjev za sod ali bodo ostale v tem območju še nekaj časa.

Avtor: Alexandr Gutirea, Triglav Skladi d. o. o.

DNEVNIK: 15. 9. 2018, RUBRIKA: BORZNI KOMENTAR

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt