Pet 9 Sep 2011

Na vidiku novi ukrepi

Svetovne delniške trge so ta teden k rasti vzpodbudile pozitivne novice o skorajšnjih ukrepih, ki naj bi jih sprejeli v ZDA in v Evropski centralni banki. ECB naj bi v kratkem naznanila nove ukrepe, katerih namen bi bil podpreti finančne trge, predvsem banke. Sicer pa je ECB na včerajšnjem zasedanju po pričakovanju pustila obrestno mero nespremenjeno, do konca leta pa ekonomisti vidijo 40 odstotno verjetnost, da bo obrestno mero znižala, s čimer bi pripomogla k lajšanju evropske dolžniške krize ter dala temelje za nov zagon gospodarstvu.

Ameriški predsednik Barrack Obama naj bi v kongresu predstavil 300 milijard dolarjev vreden program, katerega cilj bi bil ustvarjanje novih delovnih mest, da bi na ta način znižal stopnjo brezposelnosti, ki znaša trenutno 9,1 odstotka. Program bo vključeval znižanje davkov, investiranje v infrastrukturo ter direktno pomoč lokalnim skupnostim. Po napovedih OECD bo ameriško gospodarstvo v tretjem četrtletju zraslo za 1,1 odstotka in 0,4 odstotka v zadnjem četrtletju. Obenem se tudi s strani FED-a pričakuje, da bo na zasedanju 20 in 21 tega meseca sprejel določene (še nepoznane) ukrepe, vsaj tako napovedujejo nekateri najpomembnejši ameriški bančniki. Ukrepi bodo imeli dva cilja, to je vzpodbuditi gospodarsko rast in znižati brezposelnost, ob pogoju, da ostaja stopnja inflacije znotraj dveh odstotkov.

Dobra novica prihaja tudi iz Nemčije, kjer je sodišče odločilo, da lahko Nemčija še naprej pomaga drugim državam v evrskem območju, ki so v dolžniški krizi, saj je to v skladu z ustavo in zakonodajo. Obenem pa je sodišče pripomnilo, da bo v prihodnje za tako pomoč potrebno soglasje parlamentarne proračunske komisije. Italijanskemu premieru Berlusconiju je uspelo skozi senat spraviti še en zakon, ki temelji na ostrih varčevalnih ukrepih, na katerega je vezal tudi zaupnico vladi. Cilj zakona je zmanjšati zadolženost, zato je sprejetje zakona zagotovo blagodejno vplivalo na finanče trge.

Analitiki ene največjih nemških bank Deutsche bank so v svojem poročilu ta teden zapisali, da verjamejo, da so trgi letos že dosegli dno. To argumentirajo z izjavo, da so trenutna vrednotenja delnic pod povprečjem, s tem da že vključujejo vsa makroekonomska dejstva.

Na valutnem trgu je odmevala novica, da se je švicarska centralna banka odločila, da bo branila tečaj 1,20 franka za en evro, in da je v ta namen pripravljena natisniti neomejeno količino švicarskih frankov, kar je takoj pocenilo frank za skoraj deset odstotkov. Odločitev centralne banke je smiselna, saj je bil frank zelo precenjen, kar bi lahko vodilo do deflacije.

Avtor: mag. Mitja Baša, upravljavec investicijskih skladov, Triglav Skladi, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS avgust 2020

Preberite poročilo