Pet 19 Mar 2010

Na večmesečnih vrhovih

Delniški trgi so ta teden dosegli nove večmesečne vrhove, saj so na primer ameriške delnice na ravni oktobra 2008, podobno pa velja za večino razvitih svetovnih gospodarstev. Da smo na poti okrevanja jasno kažejo tudi različni makroekonomski podatki, ki se mesečno izboljšujejo, po drugi strani pa se borzni investitorji vse bolj zavedajo, da bo okrevanje počasno in dolgotrajno ter da ga bodo spremljale številne težave. Ta teden je FED na svojem rednem zasednju pomiril vlagatelje z izjavo, da inflacija zaenkrat ne predstavlja nobenega problema, kar pomeni, da bodo izredno nizko obrestno mero obdržali na tem nivoju še zelo dolgo. Šef FED-a je še dejal, da se trg dela stabilizira ter da se je potrošnja podjetij povečala, po drugi strani pa se ZDA še vedno soočajo s posojilnim krčem.

Gospodarska rast v prvem kvartalu letošnjega leta naj bi v ZDA po napovedih znašala 2,8 odstotka in naj bi pomagala zaustaviti naraščajočo stopnjo brezposelnosti, ki trenutno znaša 9,7 odstotka. Vendar pa je gospodarska rast do neke mere še vedno pogojena z državnimi stimulusi oz. spodbudami, zato je vprašanje, kakšna bo rast, ko bodo spodbude enkrat v bližnji prihodnosti ukinjene. Rast ekonomije v ZDA je v veliki meri odvisna od ameriških potrošnikov, ki pomenijo okrog 70 odstotkov BDP-ja. Ti pa zaradi visoke stopnje brezposelnosti, ki je visoko korelirana s stopnjo potrošnje (luksuznih ) dobrin, skrbno načrtujejo, kaj bodo kupili. To se jasno odraža na indeksu potrošniškega zaupanja v ZDA, ki je zelo nizko in se je v zadnjih mesecih obrnil v negativno smer. Tudi rast vrednosti ameriškega dolarja v preteklem obdobju ne gre na roko ameriškim izvoznikom, ki s tem v tujini izgubljajo konkurenčnost.

Da smo na vrhovih tudi na razvitih azijskih trgih kaže indeks MSCI razvijajoči trgi, ki je v zadnjih dvanajstih mesecih zrasel za 80 odstotkov, njegov kazalec vrednotenja (cena na knjigovodsko vrednost) pa je na rekordni 17 odstotni premiji glede na indeks MSCI razviti trgi. Zato je na tem mestu vprašanje, koliko časa bo bikovski trend še trajal, saj bo verjetno slej ko prej prišlo vsaj do kratkoročnega popravka. Imamo namreč še veliko bolj in manj znanih problemov, ki sem jih za ZDA že navedel, v Evropi je aktualen problem Grčije in še nekaterih držav, na Kitajskem pa problem nepremičninskega balona, ki je trenutno pri vlagateljih še precej podcenjen. Kakorkoli, počasi se približujemo nivojem, kjer bo zanimivo opazovati, ali bodo delniški trgi vzdržali na teh tečajih ali pa bodo vlagatelji začeli unovčevati dobičke.

Avtor: mag. Mitja Baša, upravljavec investicijskih skladov, Triglav DZU, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS avgust 2020

Preberite poročilo