Sob 24 Mar 2018

Na trgih v ospredju politična tveganja

Za nami je precej zanimiv in razburkan teden, v ospredje pa je ponovno prišla predvsem politična negotovost, na kar se seveda finančni trgi niso najbolje odzvali. 

Objavljene ekonomske statistike sicer še vedno potrjujejo sinhrono svetovno gospodarsko okrevanje, enako tudi korporativni dobički. Finančni trgi so sredi tedna z zanimanjem spremljali prvo zasedenje ameriške centralne banke pod vodstvom novega guvernerja. Prvi odzivi in ocene so enotni in za zdaj ne kažejo bistvenega odstopanja od politike banke, ki jo je začrtala bivša guvernerka. Odbor je po pričakovanjih in brez glasu proti dvignil obrestno mero za 0,25 odstotne točke na raven med 1,5 in 1,75 odstotka. Večinsko mnenje ostaja nespremenjeno, da bosta do konca leta sledila še dva dviga, čeprav se zdi, da je vse več guvernerjev naklonjenih še tretjemu. Odbor je sicer še nekoliko revidiral prihodnje ekonomske obete – vidi nekoliko višjo gospodarsko rast do leta 2019, nižjo stopnjo brezposelnosti in višjo inflacijo v letu 2020. V skladu s pričakovanji je bil tudi odziv kitajske centralne banke, ki je nekoliko zaostrila svojo monetarno politiko s povišanjem obrestne mere kratkoročnega zadolževanja.

Nemir na finančne trge je prinesel predvsem podpis odloka o nameravanih carinah na kitajsko blago, s čimer je ameriški predsednik konkretiziral napoved trgovinske vojne Kitajski. In to kljub temu da so številna velika ameriška podjetja še v začetku tega tedna administracijo prepričevala o nesmiselnosti takšnega početja. Z odlokom, ki ga je predsednik Trump označil kot »memorandum proti kitajski gospodarski agresiji«, bodo ZDA uvedle dodatne carine na uvoz določenih kitajskih proizvodov in omejitve kitajskih vlaganj v ZDA v obsegu 50 milijard ameriških dolarjev. Bojazen je seveda povezana predvsem s povračilnimi ukrepi, s katerimi bi se konflikt stopnjeval in ki so bili že napovedani ob najavi uvedbe carin na jeklo in aluminij v začetku leta. Vsi skupaj lahko upamo le, da se bo tudi tokrat uresničil rek, da se nobena juha ne poje tako vroča, kot se skuha.

Avtor: Gašper Dovč, Triglav Skladi d.o.o. 

DNEVNIK: 24. 3. 2018, BORZNI KOMENTAR

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt