Sob 30 Dec 2017

Na prelomu leta v Hongkongu

Leto 2017 si bodo vlagatelji na hongkonški borzi prav gotovo zapomnili kot eno uspešnejših. Indeks delnic kitajskih podjetij, uvrščenih na tamkajšnjo borzo, je namreč pridobil 24,6 odstotka vrednosti, merjeno v lokalni valuti, ter 8,9 odstotka, merjeno v evrih.

Predvsem so lahko zadovoljni vlagatelji v tehnološke velikane, kot je Tencent Holdings. Delnice tega podjetja so letos več kot podvojile vrednost. Solidne donose so ustvarili tudi investitorji v nekatere delnice podjetij iz sektorja potrošnih dobrin. Prav omenjena sektorja, tehnologija ter potrošne dobrine, naj bi v prihodnosti bila gonilna sila kitajskega gospodarstva.

Časi, ko smo Kitajsko poznali zgolj po proizvodnji nizkocenovnih izdelkov, so minili. Proizvodna podjetja se usmerjajo v inovativnejše izdelke z višjo dodano vrednostjo, medtem ko izdelke z nižjo dodano vrednostjo proizvajajo v drugih državah. Na Kitajskem je namreč že težko najti poceni delovno silo. To pa tudi pomeni, da se vse bolj krepi kupna moč potrošnikov, ti postajajo vse izbirčnejši in niso več zadovoljni s poceni izdelki in storitvami. Hkrati ima spletna trgovina čedalje večji delež. Spletni trgovci dosegajo večdesetodstotno letno rast prodaje, pri čemer kupci po spletu naročajo tudi osnovne življenjske potrebščine z dostavo na dom. Pri spletnih nakupih je najštevilnejša mlajša generacija, ki je skoraj v celoti opremljena s pametnimi telefoni. Hitro se razvijajo tudi spletna družbena omrežja. Najuspešnejša med njimi imajo skoraj milijardo uporabnikov.

Seveda se bodo v prihodnosti pojavljali tudi izzivi. Visoka gospodarska rast je bila v minulih letih ustvarjena tudi s čedalje večjim zadolževanjem, medtem ko denar ni bil vedno naložen v donosne projekte. Tako se v bilancah bank, pa tudi zunaj njih, pojavljajo slaba posojila. Za zdaj posamezne primere večinoma rešujejo s pretvorbo dolgov v kapital, vendar bo v prihodnosti verjetno treba najti sistemsko rešitev ter tudi odgovor na vprašanje, kako vzdrževati visoko gospodarsko rast ob manjšem zadolževanju.

Avtor: Matjaž Dlesk, Triglav Skladi

DNEVNIK, 30. 12. 2017, RUBRIKA: BORZNI KOMENTAR

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS april 2020

Preberite poročilo