Tor 14 Okt 2008

Na pol poti... ?

Delnice padajo že kar nekaj časa, vendar to, kar se je zgodilo v zadnjih dneh, že meji na katastrofo, saj so bili dnevni padci rekordni. Slednje potrjuje tudi čikaški indeks trgovanja z opcijami, s katerim merimo volatilnost, ki je dosegel rekordno vrednost v svoji zgodovini pri 57,53 točk.

Centralne banke so bile prisiljene hitro reagirati, in to se je tudi zgodilo. Nenapovedano usklajeno znižanje ključnih obrestnih mer več centralnih bank, med katerimi so glavne FED, ECB, Bank of England, je takoj po objavi v sredo pognalo borzne indekse za več odstotkov navzgor, a se je evforija kmalu umirila.

Dejstvo je, da je bil ta ukrep zelo pomemben, vendar pa se je potrebno zavedati resnosti položaja svetovnega gospodarstva, poleg tega, pa bo učinek znižanja obrestnih mer deloval šele čez nekaj mesecev. Za ameriško centralno banko je to že peto letošnje znižanje obrestne mere, po kateri si finančne institucije od Feda zagotavljajo likvidnost, na rednem zasedanju 29. oktobra pa naj bi se po mnenju analitikov najverjetneje znova odločili za pol odstotno znižanje obrestne mere na zgolj odstotek.

Kaj pa ECB? Ta je junija zaradi bojazni pred inflacijo celo zvišala obrestno mero za četrt odstotne točke, včeraj pa jo je znižala za pol odstotne točke na 3,75 odstotka. Pred tem je bilo zadnje znižanje junija 2003, evropski glavni bankir Jean-Claude Trichet tudi v prihodnje ne izključuje nadaljnjega znižanja obrestne mere. Dejstvo je, da inflacija, ki predstavlja največji argument proti zniževanju obrestnih mer, ne grozi več v taki meri, saj se glavna dejavnika rasti cen v zadnjem obdobju, to je hrana in energija nista podražila, nasprotno se je nafta celo zelo pocenila.

Znižanje obrestnih mer bo delovalo predvsem v luči pomirjanja trenutnih razmer, po vsej verjetnosti pa v večji meri ne bo učinkovalo na denarni trg, ki je zaradi propada več bank povsem zamrznjen. Banke si namreč zaradi bojazni in panike med seboj nočejo posojati in prav tu je največji problem. Kriza v finančnem sektorju se je torej prelila na celotno gospodarstvo. Da je to daleč najslabši sektor potrjujejo tudi napovedi dobičkov, po katerih naj bi se le ti znižali za 64 odstotkov. Drugi najslabši sektor so po pričakovanjih luksuzne oz. potrošne dobrine, katerih napoved znižanja dobičkov znaša 11 odstotkov. Med najboljšimi pa zasledimo defenzivne sektorje, med katere spada farmacija in osnovne potrošne dobrine.

Mnogi analitiki so mnenja, da je kriza v kateri se nahajamo največja po ameriški veliki depresiji, kar pomeni, da še nismo pri koncu. V prihodnjem kratkoročnem obdobju lahko zato na finančnih trgih še naprej pričakujemo veliko volatilnost in nervozo. Tudi centralne banke še niso rekle zadnje besede, zato gre realno pričakovati nadaljnja znižanja obrestnih mer in druge ukrepe, s katerimi bodo skušale monetarne oblasti kar se da omiliti učinke krize in zniževanja gospodarske rasti.

Avtor: mag. Mitja Baša, upravljavec investicijskih skladov, Triglav DZU, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS avgust 2020

Preberite poročilo