Sob 30 Maj 2015

Na jugu Evrope nič novega

V medijih, tako finančnih kot splošnih, v političnih debatah in finančnih krogih, so še vedno v ospredju novice o Grčiji. Da je njen velikanski dolg nevzdržen in s tem potreben tako prestrukturiranja kot tudi odpisa (vsaj v delnem obsegu), je jasno vsem že dolgo, manj jasno pa je, na kakšen način, v kakšnem obsegu ter z vidika političnih veljakov predvsem, kako takšno operacijo predstaviti domači volilni javnosti. Tudi med akademsko javnostjo se krešejo mnenja o možnih rešitvah, vsem pa je skupno le eno in sicer da so vse slabe ter boleče za vse udeležence, najbolj pa za grško prebivalstvo. Zadnji podatki kažejo, da tudi letos Grčija, kljub dokaj optimističnemu začetku leta, ne bo dosegla predvidene gospodarske rasti ter obsega proračunskega deficita. Kratkoročno predstavlja največjo težavo tekoča likvidnost. Naslednji mesec zapade v plačilo 1,6 milijarde evrov, ki jih mora Grčija vrniti Mednarodnem denarnemu skladu, glede na likvidnostne težave grškega proračuna pa kaže, da do rednega odplačila verjetno ne bo prišlo oziroma ne more priti. Pred časom je grško finančno ministrstvo že zaprosilo za odlog, ki pa je bil vsaj v prvi fazi zavrnjen. Ta mesec sta sicer zapadla že dva manjša obroka do denarnega sklada, ki ju je Grčija sicer uradno poravnala, vendar v precej nejasnih okoliščinah, in kot se je kasneje izkazalo, celo brez denarnega toka, temveč le s prerazporeditvijo sredstev znotraj samega denarnega sklada. Tekočo (ne)likvidnost Grčija skuša reševati tudi s precej nekonvencionalnimi ukrepi, med drugim z obveznim prenosom denarnih sredstev iz vseh javnih ustanov, skladov, celo veleposlaništev in konzulatov na centralno banko. S pomanjkanjem likvidnosti se srečujejo tudi poslovne banke, kjer se še vedno povečuje delež slabih posojil, hkrati pa finančni sistem beleži precejšne odlive. Po nekaterih ocenah je samo v prvih štirih mesecih letošnjega leta z računov pri poslovnih bankah odteklo 40 milijard evrov, v zadnjih tednih pa se obseg odlivov izrazito stopnjuje.

Drugod po svetu so v ospredju novice o gospodarskem okrevanju. Tako so konec delovnega tedna oči finančne javnosti uprte predvsem v revizijo podatkov glede obsega ameriške gospodarske rasti v preteklem četrtletju. Kljub prvotni napovedi o blagi pozitivni rasti, so zadnje napovedi precej drugačne. Povprečje napovedi namreč napoveduje 0,9 odstotni upad, predvsem na račun znižanja obsega zalog in deficita v zunanji menjavi. Sočasno bodo objavljeni tudi agregatni podatki o poslovanju ameriških podjetij, katerih uspešnost se v zadnjem času nekoliko znižuje. V četrtek je negativno presenečenje pripravila Švica, saj se je obseg bruto družbenega proizvoda v prvem četrtletju znižal bolj od napovedi, predvsem zaradi vpliva močnega franka na izvozno uspešnost. Hkrati je centralna banka popravila svoje napovedi o celoletni gospodarski rasti. S prvim četrtletjem pa smo lahko nekoliko bolj zadovoljni v Sloveniji, saj je gospodarska rast v primerjavi s prvim četrtletjem lani znašala tri odstotke. Kljub vsemu struktura rasti ni navdušujoča, saj se osebna potrošnja še vedno ne povečuje v zadostni meri, enako velja tudi za obseg investicij.

Avtor: Gašper Dovč, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 10, 30. 5. 2015, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS avgust 2020

Preberite poročilo