Pon 16 Apr 2012

Na borzah za sedaj le tehnični popravk

Močna rast borznih trgov, ki je trajala od začetka oktobra lanskega leta pa do sredine marca, se je v zadnjih tednih vendarle ustavila. V nekajmesečnem obdobju rasti je indeks svetovnih delnic S&P Global 1200 do sredine marca pridobil skoraj 25 odstotkov, indeks delnic z rastočih trgov MSCI EM pa je pridobil preko 30 odstotkov, oboje merjeno v evrih. Močna rast delnic je med investitorji sprožila vprašanja o vzdržnosti rastočega trenda ter ugibanja o prihajajoči korekciji na borzah.

Ta se je v zadnjih tednih tudi zgodila, jakost popravkov pa je bila odvisna od spremljajočih gospodarskih novic. Gospodarska slika ZDA je med razvitimi trgi trenutno v dobri kondiciji, zato se je tudi borzni popravek zgodil šele pred kratkim, ko so bili objavljeni slabši podatki o povečanju števila zaposlenih, trg pa je od vrha izgubil le dobre 3 odstotke. V Evropi so se začeli pogrevati stari problemi prevelike zadolženosti Španije in Italije, kjer se je začel povečevati zahtevan pribitek na njihove obveznice, poleg tega pa smo bili deležni še slabih objav na področju industrijske proizvodnje in trga dela. To je v zadnjih tednih pognalo evropski indeks S&P Europe 350 dobrih 6 odstotkov nižje, pri čemer so največ izgubljale prav italijanske in španske delnice. Indeks rastočih trgov MSCI EM pa se v negativnem trendu nahaja od začetka marca in je v tem obdobju izgubil dobrih 5 odstotkov; glavni razlog pa je ohlajanje kitajskega gospodarstva.

Padci na borzah zaenkrat niso bili dovolj veliki, da bi lahko govorili o obratu trenda, ampak so v okvirjih ki jih trg razume kot tehnično korekcijo. Nekaj več napetosti povzročajo slabše makroekonomske objave v zadnji tednih ter Španija, ki ne obvladuje svojega proračunskega primanjkljaja. V naslednjih tednih pa bodo oči uprte predvsem v sezono objav poslovnih rezultatov podjetij za pri kvartal letošnjega leta, kvaliteta objav pa bo določala smer gibanja borznih trgov. Ameriški proizvajalec aluminija Alcoa Inc. je z rezultati že pozitivno presenetil z rastjo prodaje v avtomobilski in letalski industriji ter vrnil nekaj optimizma na trge, počakati pa bo potrebno še na glavnino ostalih podjetij.

 

Avtor: Sašo Ivanović, univ. dipl. ekon., direktor sektorja upravljanja premoženja, Triglav Skladi, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič