Tor 20 Jul 2021

»Muhe« regulatorjev so tveganje za vlaganje v delnice

Prva prodaja delnice kitajske družbe Didi v ZDA se ni končala po načrtih, tudi zaradi posega oblasti.

Kitajska se uspešno zoperstavlja vplivu in pritisku ZDA. Kitajska komunistična partija pod vodstvom Xi Jinpinga reformira gospodarstvo in tehnološka podjetja z ukrepi, ki strašijo mednarodne vlagatelje ter jim predstavljajo dodatna državna tveganja. Ali je strah res utemeljen?

Pred kratkim smo lahko slišali zgodbo o Didiju, kitajski digitalni platformi na področju mobilnosti, ki je na ameriški borzi NYSE prvič ponudil svoje delnice in tako zbral 4,4 milijarde dolarjev. Le nekaj dni po prvi kotaciji (IPO) se jih je lotil kitajski regulator za kibernetsko varnost zaradi sumov o zlorabi osebnih podatkov kitajskih državljanov.

Didi shranjuje tako telefonske številke, podatke o plačilnih transakcijah, geografske lokacije in potovanja strank kot tudi osebne podatke voznikov avtomobilov. Platforma je o regulatornih tveganjih sicer bežno poročala že v svojem dokumentu F-1, ki ga mora vsako podjetje predložiti ameriškemu regulatorju kapitalskega trga (SEC) pred prvo kotacijo vrednostnih papirjev.

Regulatorno tveganje pa se je izkazalo za precej resnejše, kot je bilo sklepati iz omenjenega dokumenta. Podjetje je zdaj pod drobnogledom zaradi potencialne zlorabe osebnih podatkov, delničarji pa so prepuščeni milosti kitajskih sodišč.

Treba pa je tudi omeniti, da je kitajski regulator za informacijsko varnost že nekaj tednov pred izpeljavo IPO podjetju svetoval, naj ga ne izpelje. Če bi pri Didiju upoštevali regulatorjev nasvet, bi se nanj usule tožbe investicijskih bank, ki so IPO organizirale. Delnica je ob novici izvedbe varnostnega nadzora izgubila skoraj 20 odstotkov svoje vrednosti, vlagatelji pa so dobili signal, da so kitajske delnice postale bolj tvegane.

Problem, s katerim se srečujejo kitajska podjetja, je The Holding Foreign Companies Accountable Act, izvršni ukaz nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki meri predvsem na kitajska podjetja ter zahteva visoke revizorske standarde ter razkritja, kar pa ni v skladu s kitajsko zakonodajo, ki nekatera razkritja prepoveduje.

Pri Didiju so verjetno podcenjevali pripravljenost Kitajske reagirati na način, ki bi prizadel vlagatelje in omadeževal celostno podobo njihovega podjetja. Čeprav je zaščita osebnih podatkov novo področje kazenskega pregona na Kitajskem, imajo kitajski regulatorji veliko moči nad lokalnim tehnološkim sektorjem. Kitajska ima zdaj široko paleto zakonov o kibernetski varnosti, zakon o varovanju osebnih podatkov pa bo sprejet predvidoma letos. Ena od prednostnih nalog je urejanje vprašanj čezmejnega prenosa osebnih podatkov.

Je strah vlagateljev pred vlaganjem v kitajske delnice utemeljen? Da in ne. Dejstvo je, da če kitajskemu podjetju uspe kotirati na ameriški borzi, to poleg zbranega kapitala pomeni tudi znak kakovosti. Prav tako se z regulatornimi pritiski globalna podjetja srečujejo vsak dan. Katerokoli podjetje s kakršnimkoli tržnim deležem v katerikoli državi mora poslovati skladno z lokalno zakonodajo. Prav tako drži, da če ima podjetje tržni delež na Kitajskem, mora biti vselej pripravljeno na velike spremembe in svetlobno hitro upoštevanje navodil regulatorjev.

Kljubovanje kitajski oblasti se ne obnese, saj to pomeni kljubovanje celotnemu narodu, kitajska sodišča pa v veliki večini vseh obravnavanih primerov obtožene spoznajo za krive. Za zdaj torej kaže, da je kitajska odiseja zgodba o uspehu, ki jo je treba nenehno spremljati, ob zavedanju, da Kitajska stoji na močnih gospodarskih temeljih ter marljivem ljudstvu, ki s kolektivno močjo pod brezkompromisnim vodstvom lahko doseže tudi tiste cilje, ki se pogosto zdijo nedosegljivi.

Avtor: Matjaž Pogorevc, analitik na področju analiz

Objavljeno v: Delo, rubrika: Borzni pogled, datum: 19. 7. 2021

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Obeti za tretje četrtletje 2021: Naložbeni komentar

Preberi več