Pon 6 Jun 2011

Morda se obeta borzna korekcija, znakov recesije pa še ni

Svetovni borzni indeksi so sredi tedna doživeli močan padec tečajev. Ameriški delniški indeks S&P 500 je v sredo doživel največji upad vrednosti od avgusta lanskega leta, negativni sentiment pa je bil prisoten tudi na ostalih svetovnih borzah. Glavni povod, ki je sprožil upadanje tečajev delnic je bila objava indeksa industrijske proizvodnje v ZDA, ki je imel najnižjo stopnjo rasti v zadnjem letu in pol ter objava prirasta delovnih mest, ki je bil najnižji od lanskega septembra. Svoje je dodalo tudi znižanje bonitetne ocene Grčije s strani bonitetne hiše Moody´s, ki je za Grčijo razglasila 50 odstotno verjetnost bankrota.

Širši razlogi za negotovost na kapitalskih trgih se vrstijo praktično iz vseh koncev sveta. Kitajska je imela zaradi številnih restriktivnih ukrepov najnižjo rast industrijske proizvodnje v zadnjih 10 mesecih, znižuje se rast proizvodnje v Evropi, nepremičninski trg v Ameriki ne kaže znakov izboljšav, znižal pa se je tudi indeks zaupanja ameriških potrošnikov v gospodarsko okrevanje. V takšnem okolju se lahko sentiment udeležencev na kapitalskih trgih hitro spremeni in v zadnjih tednih je že zaznati povečano nenaklonjenost tveganim oblikam naložb ter premik k bolj varnim naložbam, denimo obveznicam.

Kljub slabšim makroekonomskim kazalnikom po svetu pa še ne moremo govoriti, da so ti vnovični znanilci recesije. Razlogov za to je več. Kljub zmanjševanju stopenj rasti makroekonomskih kazalcev, ti še vedno rastejo, le da je rast počasnejša od prvotnih predvidevanj. Del razlogov za upočasnjevanje najdemo v motnjah svetovne dobave zaradi izpada japonske proizvodnje ob potresu, ki naj bi se normalizirala do jeseni. Po dveh letih izhoda svetovnega gospodarstva iz recesije prihajamo v drugo fazo okrevanja, za katero je značilno umirjanje rasti. Ta faza navadno traja nekaj let. Objave rezultatov poslovanja podjetij so v povprečju zelo dobre, prav tako napovedi rasti poslovanja za letošnje in prihodnje leto.

Vsi našteti razlogi nam dajejo slutiti, da negativne novice sicer lahko kratkoročno vplivajo na padanje borznih tečajev, vendar obstaja velika verjetnost, da se bo borzni sentiment v drugi polovici leta začel obračati na bolje, kar bi za sabo prineslo vnovično rast tečajev.

Avtor: Sašo Ivanovič, direktor sektorja upravljanja premoženja, Triglav DZU, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS avgust 2020

Preberite poročilo