Pet 4 Jul 2014

Močna podpora centralnih bank

Kot smo domnevali, so se naložbeni razredi, ki so osredotočeni na regijo rastočih trgov, v zadnjih tednih okrepili z nizkih ravni, ki smo jim bili priča v začetku aprila. Takrat se je namreč prekinil skoraj enoletni trend, ki se je začel v sredini maja preteklega leta in ki ga je s svojim namigovanjem na skorajšnji začetek postopnega zmanjševanja monetarnih spodbud sprožil takratni guverner ameriške centralne banke Ben Bernanke. Odliv sredstev, ki je sledil v naslednjih mesecih, je bil občuten, prav tako vztrajnost padanja tečajev. Na začetku aprila je privlačnost nizkih tečajev prevladala nad nekaterimi makroekonomskimi tveganji, z vedno višjimi tečaji delnic, obveznic in valut pa so se v regijo začeli vračati tudi vlagatelji, kar daje trenutnemu odboju solidno osnovo za pričakovano prihodnjo rast.

Podporo optimizmu vlagateljev tako kot v preteklosti zagotavljajo predvsem centralne banke. Kljub postopnemu zniževanju mesečnih zneskov, namenjenih odkupu ameriških državnih in hipotekarnih obveznic s strani ameriške centralne banke, ta z odprto retoriko usmerjanja monetarne politike nakazuje, da bodo ključne obrestne mere še precej časa ostale nizke. Še izraziteje vlagateljem pomaga japonska centralna banka, medtem ko je prejšnji mesec na njeno pot stopila še evropska.

Za nekaj dvignjenih obrvi v regiji rastočih trgov je morda poskrbela le stopnja inflacije, ki se v zadnjih mesecih opazno povečuje. Ta bi lahko v prihodnjih mesecih vodila v bolj restriktivno monetarno politiko regijskih centralnih bank, kar bi neugodno vplivalo na tečaje delnic in obveznic. Izkaže se, da je razlog za rast stopnje inflacije predvsem v višjih cenah prehrambenih izdelkov, kar je povezano z neugodnimi vremenskimi razmerami v obdobju od februarja do aprila. Ti učinki so seveda zgolj prehodni, zato naj bi se po predvidevanjih stopnja inflacije v prihodnjih mesecih umirila in izginila s centralnobančnih radarjev.

Graf: Gibanje obveznic rastočih trgov v lokalni valuti

Vir: Bloomberg

Avtor: Rok Bertoncelj, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 9, 4. 7. 2014, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt