Pon 7 Sep 2015

Močna korekcija prekinja udobje zadnjih let

UPAD NA DELNIŠKIH TRGIH JE POVZROČIL, DA JE DENAR (ZAČASNO) NAJBOLJ DONOSNA NALOŽBA

Redko se na svetovnih kapitalskih trgih zgodi, da bi bil denar najbolj donosen naložbeni razred. Zadnja močna korekcija konec avgusta je poskrbela za to, da se je prekinilo obdobje stabilne rasti, ki je trajalo od leta 2011. Denar je bil od začetka leta do dna korekcije boljša alternativa tako od delnic kot obveznic ali surovin in energentov. Sreča je, da takšno stanje v zgodovini ni samo redek pojav, ampak navadno tudi ne traja dolgo.

Močne korekcije, kakršna je bila zadnja, navadno prinesejo za seboj cel kup razlag, zakaj se je to zgodilo, največkrat omenjen krivec tokrat pa je seveda bila Kitajska oziroma njeno ohlajanje. Bolj podroben pogled na vzroke za volatilnost v letošnjem letu kaže, da jih lahko pripišemo dvema glavnima dejavnikoma. Prvi je konec presežne likvidnosti – leto 2015 je prvo leto, ko ameriška centralna banka ni sprejela nobenega stimulativnega ukrepa. Preostala svetovna gospodarstva sicer nadaljujejo stimulativne ukrepe, vendar je ameriško gospodarstvo vendarle največje na svetu. Drugi vzrok pa je, da je oživljanje svetovnega gospodarstva počasno, spremlja ga nevarnost deflacije, nevarnost pa pomeni tudi ciklični vrh v svetovni proizvodni aktivnosti, kjer ima Kitajska pomembno vlogo.

Konec presežne likvidnosti in konec presežnih dobičkov podjetij navadno pomenita tudi konec presežnih donosov na kapitalskih trgih. Ob močnem povečanju monetarne baze s strani ameriške centralne banke in poplavi likvidnosti smo dobili v zameno le šibko gospodarsko rast.

Zadnji nihaji na borznem parketu so bili zelo podobni tistim iz leta 2011, ko so se trgi ustrašili poslabšanja bonitetne ocene ZDA. Takrat je korekcija na trgu dosegla okoli 20-odstotno znižanje vrednosti svetovnega borznega indeksa. Medvedji scenarij bi lahko prinesel nadaljnje zniževanje vrednosti indeksov v prihajajočih mesecih za pet do osem odstotkov, vendar bi se za ta pogoj morala zgoditi vsaj dva dogodka – recesija v proizvodnji in finančni stres.

Verjetnejši je bikovski scenarij, ki vključuje višje tečaje v prihodnjih mesecih. Tega si lahko razložimo z visokim deležem denarja in porastom strahu med vlagatelji, kar je v zgodovini vedno dajalo nakupni signal. Drugi razlog je v tem, da so dobički podjetij v zadnjem letu že nekoliko upadli, medtem ko makroekonomske razmere ostajajo relativno zdrave, precej bolj zdrava je tudi bančno-finančna slika. Vse to nas napeljuje k razmišljanju, da si bodo dobički podjetij postopno opomogli.

Na Wall Streetu sta pomembni samo dve stvari: obrestne mere in dobički. Vse drugo je le finančni šum, če ta ne vpliva na obrestne mere in dobičke. Lahko pričakujemo, da bodo oči finančne javnosti septembra najbolj uprte v zasedanje Feda, ki ima največji vpliv na obrestne mere, in bo potekalo 16. in 17. septembra.

To bo naslednji večji dogodek, ki bo določil smer kapitalskim trgom.

Avtor: Sašo Ivanović, Triglav Skladi

Objavljeno v: Delo, str. 16, 7. 9. 2015, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS junij 2020

Preberite poročilo