Pon 18 Apr 2016

Močan odboj delnic razvijajočih trgov

KORISTILA JE OHLAPNA POLITIKA CENTRALNIH BANK, SKUPAJ Z DRAŽJO NAFTO

Letošnji nesporni zmagovalci med svetovnimi delniškimi trgi so trgi v razvoju, ki so v zadnjem obdobju doživeli velik odboj tečajev navzgor. Indeks trgov v razvoju MSCI je letos sicer v evrih pridobil zgolj 0,81 odstotka, vendar je bilo to dovolj, da je gladko presegel negativne donose ameriškega indeksa S&P 500 v evrih v višini -2,8 odstotka in kar 8,4-odstotni padec evropskega indeksa S&P EURO 350. Razlike med posameznimi trgi v razvoju so sicer velike. Tako se je letos daleč najbolje godilo brazilskemu indeksu Ibovespa, ki je v evrih pridobil več kot 30 odstotkov. Ruski indeks Micex je v evrih pridobil 17 odstotkov, turški indeks BIST 30 pa 15 odstotkov. Nasprotno se je najslabše godilo kitajskemu indeksu Shanghai Shenzen 300, ki je izgubil 17 odstotkov vrednosti, merjeno v evrih, sledil mu je indijski indeks Sensex, ki je izgubil devet odstotkov.

Indeksi trgov v razvoju v evrih so se močno odbili po tem, ko so centralne banke obljubile ohlapnejšo monetarno politiko in zaradi spodbudnejših podatkov iz Kitajske. Ne samo, da je evropska centralna banka ECB povečala odkupe vrednostnih papirjev, tudi ameriška centralna banka Fed je sporočila, da bodo njihovi dvigi obrestne mere postopnejši. Prav to je vplivalo na valute trgov v razvoju, ki so močno pridobile na vrednosti. Po drugi strani je delniške trge pomirila rast cene nafte, ki se je zgodila kljub presežni ponudbi, zaradi pričakovanj o dogovoru med članicami Opeca v Dohi. Dodatno je tudi Mednarodna agencija za energijo sporočila, da v drugi polovici leta ne pričakuje presežne ponudbe črnega zlata zaradi zmanjšanja ponudbe iz držav zunaj Opeca. Cena nafte Brent se je od minimumov, doseženih v februarju, zvišala za več kot 60 odstotkov.

Od letošnjega dna februarja do prejšnjega četrtka se je indeks trgov v razvoju zvišal za 17 odstotkov, merjeno v evrih, od tega brazilski indeks Ibovespa za kar 50 odstotkov, ruski indeks Micex pa za kar 36 odstotkov.

Graf: Relativno gibanje indeksov (v odstotkih)

Vir: Bloomberg

Avtor: mag. Radivoj Pregelj, Triglav Skladi

Objavljeno v: Delo, str. 30, 18. 4. 2016, rubrika: Trgi v razvoju

 

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Ne želite nikoli več zamuditi naslednje naložbene priložnosti? Na spodnji povezavi se prijavite na naše  aktualne novice in ostanite vedno na tekočem.

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Tudi v letošnjem letu smo vam z veseljem na voljo, tako za nasvete
kot tudi upravljanje vaših naložb. Za podrobnejše informacije
kje lahko stopite v stik z nami kliknite na povezavo.

Uspešen začetek novega naložbenega leta vam želi Ekipa Triglav Skladi