Pon 30 Jul 2018

Močan dolar pomeni težave za zadolžene države

Trgi v razvoju: dodatno tveganje je, da se bo dolžniški kapital selil v nasprotno smer

Letos na donosnost razvijajočih se trgov vplivajo predvsem poteze Donalda Trumpa glede trgovinske politike do Kitajske in preostalih trgovinskih partneric. Uvedba carin povzroči seveda tudi protiukrepe in posledično dolgoročno izgubljata obe strani. Tega se zavedata tako ameriški kot kitajski predsednik, zato vseeno lahko trgovinske vojne razumemo bolj kot politični manever ter razkazovanje mišic – dima je veliko, ostalo pa bo bolj malo ognja.

Dolgoročno veliko pomembnejši dejavniki, ki bi lahko vplivali na stabilnost ter donosnost držav, ki jih lahko štejemo v regijo razvijajočih se trgov, pa so gibanje ključne ameriške obrestne mere in vrednosti dolarja do preostalih valut. Ameriška 10-letna obveznica po donosnosti »prebija« že mejo treh odstotkov, kjer nismo bili že zadnjih pet let. Ameriška centralna banka bo tako v letošnjem letu, kakor tudi v prihodnjem, še naprej zviševala ključno obrestno mero in posledično bi se lahko donosnost obveznic utrdila nad to mejo.
Ob tem so lokalne posojilne sposobnosti držav v razvoju omejene in še vedno močno odvisne od zadolževanja v dolarjih. Obdobje rekordno nizkih obrestnih mer je prineslo tudi rast zadolževanja v dolarjih, sedanja rastoča obrestna mera v ZDA in krepitev tečaja dolarja pa otežujeta odplačevanje tekočih dolarskih obveznosti državam v razvoju.

Dodaten negativni učinek lahko prinese tudi prelivanje kapitala. V preteklih letih je bil velik dotok kapitala na razvijajoče se trge, predvsem zaradi iskanja donosov na obvezniških trgih, ki jih domače okolje v obdobju negativnih obrestnih mer ni nudilo. Selitev kapitala v obratni smeri bi pomenila še dodaten pritisk na razvijajoče se države – zato bo treba v tem in naslednjem letu nekoliko več pozornosti nameniti tem trgom, predvsem gibanju glavnih makrokazalnikov.

Avtor: Janez Javornik, Triglav Skladi d.o.o.

DELO: 29,7,2018, BORZNA ANALIZA

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več