Pet 1 Jun 2007

Medvedji trend na dolžniških trgih

Tudi tokrat zapisnik ni prikazal pomembnejših sprememb v razmišljanjih centralnih bankirjev.

V splošnem so ocenili, da je gospodarska rast umirjena, vendar tveganje navzdol še vedno ostaja. Rast bruto domačega proizvoda v prvem kvartalu letos je, denimo, znašala le 1,3 odstotka na letni ravni. Tako kaže, da bo rast v Evropi in na Japonskem po več kot petnajstih letih večja od ameriške. Centralni bankirji pozorno spremljajo tako inflacijo, izraženo z indeksom cen življenjskih potrebščin ter osnovno inflacijo, ki ne vključuje cen hrane in energije. Kljub temu, da sta oba indeksa v zadnjih mesec relativno stabilna, jim sive lase povzroča indeks izdatkov za osebno potrošnjo (PCE deflator), ki je občutno zrasel v februarju in marcu; podatki za april pa bodo znani danes popoldne. Tudi skrbi glede nepremičninskega trga še niso mimo. Podjetniško investicije pa so se okrepile; pozitivna so tudi pričakovanja za prihajajoča četrtletja. Razlogi so v močnih bilancah stanja podjetij in dobičkih ter ugodnih finančnih pogojih. Strnemo lahko, da trenutna situacija ne kaže na znižanje ključne obrestne mere za dolarsko zadolževanje v bližnji prihodnosti. Naša napoved je, da bo le ta letos ostala nespremenjena pri 5,25 odstotkih.

Kaj pa Evropa? Izjave predstavnikov Evropske centralne banke (ECB) v preteklih dneh nakazujejo, da se bo restriktivna monetarna politika v evro območju nadaljevala. Inflacijski pritiski namreč še naprej ostajajo: likvidnost je visoka, prav tako cene energentov, zasedenost kapacitet je na zgornjih nivojih, nadaljujejo se pritiski na zviševanje plač. Pričakovanja glede gospodarske rasti za letošnje leto so okrog 2,7 odstotka, kar je le desetinko manj od lanskoletne rasti. Zasedanje ECB na njenem sedežu v Frankfurtu bo naslednji teden. Dvig ključne obrestne mere iz sedanjih 3,75 odstotkov za četrtinko odstotne točke je vkalkuliran v tečajih obveznic. Trg pričakuje še najmanj en dvig letos. Narašča pa število tistih, ki verjamejo, da se bo obrestna mera za evrsko zadolževanje letos povzpela na 4,5 odstotka.

Razlika v donosnosti desetletnih ameriških in nemških referenčnih državnih obveznic se je v preteklih tednih zmanjšala na najmanj v dveh letih; trenutno znaša 47 osnovnih točk. Ta razlika bi se lahko letos še dodatno zmanjšala. Kreditni pribitki so na izredno nizkih ravneh. Tudi razlike v donosnostih (državnih) obveznic razvitih kapitalskih trgov in razvijajočih se trgov so v preteklih dneh dosegle desetletni minimum pri 1,49 odstotkih. Za razliko od tveganih obveznic (»high yield«) in obveznic razvijajočih se trgov, ki letos beležijo pozitiven donos, so dolžniški papirji razvitih kapitalskih trgov obarvani rdeče. Indeks državnih obveznic evro območja je tako letos upadel za 1,3 odstotka (0,4 % v zadnjem mesecu), indeks podjetniških obveznic pa 0,4 odstotka. Od lanske jeseni smo tako priča že četrtemu ciklu nekajtedenskega zmanjševanja tečajev dolžniških vrednostnih papirjev. Verjamemo, da je najhujše mimo.
 

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več