Sob 18 Jul 2015

Med upravljavci nekoliko manj optimizma

Redna mesečna anketa, ki jo izvaja investicijska banka Bank of America Merrill Lynch, kaže, da se je optimizem med upravljavci investicijskih skladov z globalno naložbeno politiko v tem mesecu nekoliko zmanjšal. V tokratni anketi, ki je bila izvedena med 2. in 9. julijem, je sodelovalo 191 upravljavcev, ki skupaj upravljajo 510 milijard ameriških dolarjev premoženja. Upravljavci so v povprečju znižali izpostavljenost portfeljev in povišali delež denarja, ki znaša 5,5 odstotka, kar je največ v zadnjih sedmih letih oziroma od stečaja banke Lehman Brothers. Investitorji kot glavna makroekonomska tveganja, katerih uresničitev prinaša obsežne posledice, a je malo verjetno, da nastopijo, navajajo razpad oziroma preoblikovanje Evropske unije, nesposobnost poravnave obveznosti Kitajske in pok tamkajšnjega borznega balona. Vsa ta tveganja so kot ključna prepoznana že dalj časa, njihov pomen in verjetnost njihove uresničitve pa sta se v zadnjem mesecu izrazito povečala. Tudi pričakovanja glede prihodnjih gospodarskih obetov so se nekoliko znižala, še vedno pa večina upravljavcev pričakuje pozitivno globalno gospodarsko rast. Največjo mesečno znižanje v regijski alokaciji je zaznalo evrsko območje, med sektorji pa telekomunikacijski, energetski in nepremičninski sektor ter zavarovalništvo. Investitorji so izrazito znižali tudi izpostavljenost v zvezi s plemenitimi kovinami. Najbolj naduteženi sektorji ostajajo bančništvo, potrošne dobrine in tehnologija, regionalno pa Japonska in evrsko območje. Nekoliko so se spremenila pričakovanja glede časovne dinamike dviga ključne obrestne mere v ZDA. Guvernerka centralne banke FED je ta teden napovedan dvig ponovno potrdila, ne glede na čas pa bo obseg dvigovanja zmeren in postopen. Zaradi zaostritve ameriške monetarne politike se vlagatelji že ozirajo v zgodovino in skušajo ugotoviti, kakšen vpliv na kapitalske trge so imeli minuli dvigi obrestnih mer. V splošnem velja, da se po začetku dvigovanja delnice odrezale bolje kot obveznice, pri čemer so evropske, japonske in delnice iz rastočih držav nekolike presegle donosnost ameriških. Kljub temu je treba opozoriti, da so dejavniki tveganja danes drugačni in je neposredna primerjava z minulimi obdobji nehvaležna.

 

 Avtor: Gašper Dovč, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 25, 18. 7. 2015, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt