Sob 8 Dec 2018

Med objemi in grožnjami

Minila sta dva meseca, odkar je Italija sprejela osnutek proračuna za leto 2019. Osnutek je preučila evropska komisija, ki je prvič v svoji zgodovini zavrnila takšen dokument.

Razlog je bilo nespoštovanje dogovora med Evropsko unijo in Italijo o tem, da bo država imela veliko manjši proračunski primanjkljaj (0,9 odstotka BDP za leto 2019, 0,2 odstotka BDP za leto 2020), kot ga predvideva italijanska vlada v osnutku (2,4 odstotka BDP).

Če sta še pred nekaj tedni podpredsednika italijanske vlade Salvini in Di Maio napovedovala oster boj proti evroelitam, so prejšnji teden širšo javnost presenetili topel objem in besede sprave med italijanskim premierjem Contejem in predsednikom evropske komisije Junckerjem v Buenos Airesu na sprejemu državnih voditeljev G20. Voditelja sta govorila o bližajočem se kompromisu in posledičnem sprejetju dogovora med strankama ter poudarila, da imata Italija in Evropska unija skupen interes rešiti nastalo situacijo.

A žal se bo verjetno še enkrat zataknilo. Rim in Bruselj imata odprtih več front: od državnega primanjkljaja do davčne reforme ter od ukrepov za znižanje stopnje brezposelnosti pa vse do znižanja kazni za utajo davkov. Najkočljivejši tematiki pa sta zagotovo pokojninska reforma in univerzalni temeljni dohodek. Skupaj odhodka vrednostno pomenita 16 milijard evrov (za primerjavo znaša vrednost celotnega dodatnega zadolževanja osnutka proračuna 22 milijard evrov).

Pri pokojninski reformi je težava nastala zaradi statusa najvišjih izplačanih pokojnin ter načrta koalicije, da (delno) razveljavi reformo Fornero. To bi pomenilo, da bi Italijani hitreje izpolnili kriterije za (polno) upokojitev. Italijanska vlada je izkazala pripravljenost za sporazum pri časovnem načrtu do upokojitve. Takšen kompromis bi pomenil, da bi Italijani prihranili okoli milijardo evrov in pol na leto.

Žal pa verjetno ukrep ne bo zadovoljil komisije. Bruselj je poudaril, da italijanski predlog ni strukturni predlog, kar posebno jezi evrobirokrate. Podobno je pri univerzalnem dohodku. Italija je predlagala, da se mesečni znesek univerzalnega temeljnega dohodka začasno zniža v prvih mesecih po uvedbi, kar pa bo za Evropo verjetno (spet) nezadostno.

Hkrati se odpirajo politična vprašanja, koliko lahko italijanska populistična koalicija sploh še popusti evropski komisiji. Obe koalicijski stranki sta namreč v volilni kampanji obljubljali obsežnejše reforme od tistih, ki so jih poslali evropski komisiji v osnutku proračuna na vpogled.

Avtor: Erik Scheriani, Triglav Sklad

DNEVNIK, 8. 12. 2018, RUBRIKA: BORZNI KOMENTAR

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič