Pet 20 Apr 2012

MDS o ključnih tveganjih svetovnega gospodarstva

Najnovejše poročilo o finančni stabilnosti, ki ga je Mednarodni denarni sklad (MDS) izdal v začetku tega tedna, opozarja na ključne dejavnike tveganja glede okrevanja svetovnega gospodarstva. Med njimi izstopa predvsem evropska dolžniška kriza, poročilo pa se med drugim ukvarja tudi s težavami zaradi visokih cen nafte, posledic podaljševanja življenjske dobe prebivalstva v razvitih državah in zniževanja števila varnih vrednostnih papirjev. Poročilo bo služilo tudi kot osnova na srečanju držav G20, ki bo konec tega tedna v Washingtonu, katerega osnovna tema bo povečanje razpoložljivih sredstev namenjenih za preprečevanje dolžniške krize.

Sklad je nekoliko revidiral napovedi glede svetovne gospodarske rasti in sicer iz 3,3 odstotka na 3,5 odstotka v letu 2012 in iz 4,0 odstotka na 4,1 odstotka v letu 2014. Revizija napovedi temelji na izboljšanju napovedi za ameriško gospodarstvo in nekoliko nižjemu padcu aktivnosti v evro območju. V evro območju MDS najvišje znižanje obsega rasti v letošnjem letu sicer napoveduje Grčiji in Portugalski, recesijo pa napoveduje tudi Italiji in Španiji, katerima napoveduje upad gospodarske aktivnosti za približno 2 odstotka. V primerjavi z jesenskim poročilom makroekonomska tveganja ocenjuje za nespremenjena, z ukrepi centralnih bank se je sicer nekoliko zmanjšalo kreditno tveganje držav, povečalo pa tveganja upada ekonomske aktivnosti. Kljub obsežnim intervencijam Evropske centralne banke nespremenjeno ostaja tudi finančno tveganje, predvsem zaradi poslabšanja pogojev posojanja komercialnih bank. Nekoliko se je znižalo tržno in likvidnostno tveganje, predvsem zaradi 3-letnega financiranja komercialnih bank s strani ECB, posledično se je okrepil tudi odnos do tveganja, ki se izraža predvsem v povečevanju izpostavljenosti do trgov v razvoju.

Kreditni krč ostaja med najpomembnejšimi izzivi tudi v prihodnje, saj se bodo morale evropske banke zaradi primanjkljaja kapitala v naslednjih letih precej razdolžiti. Po ocenah MDS bi se evropski bančni sektor do konca leta 2013 lahko skrčil za 2.000 milijard EUR oziroma 7 odstotkov celotne bančne aktive. Približno eno četrtino tega iz naslova zmanjšanja kreditne izpostavljenosti, preostanek pa iz naslova prodaje vrednostnih papirjev in sredstev, ki ne predstavljajo osnovne bančne dejavnosti. Sinhrono in pospešeno dezinvestiranje ima lahko izjemno negativne posledice predvsem na gospodarsko rast (preko razpoložljivost kreditiranja) in cene posameznih naložbenih razredov. Oboje skupaj pa je najmanj, kar bi si ranjena Evropa v tem trenutku želela.

 

Avtor: Gašper Dovč, upravljavec investicijskih skladov, Triglav Skladi, d.o.o.

 

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS oktober 2020

Preberite poročilo