Pon 16 Mar 2015

Mario Draghi kot Han Solo

Dogajanje na evropskih trgih državnih obveznic v zadnjih tednih in še posebej zadnjih dneh spominja na prizor iz priljubljenega fantazijskega filma Vojna zvezd, v katerem Harrison Ford kot Han Solo s svojim plovilom za las ubeži sovražnim silam s pomočjo hiperpogona, ki omogoča potovanje, hitrejše od svetlobe. Podobno kot potniki v plovilu, ki potuje ob taki hitrosti, se danes verjetno počutijo tudi številni vlagatelji, ki dnevno spremljajo strme rasti tečajev obveznic.

Če se vlagatelji počutijo kot pogumna Leia Organa, jezni Chewbacca ali prestrašeni C-3PO, lahko vlogo kapitana plovila pripišemo zgolj guvernerju Evropske centralne banke Mariu Draghiju. Njegove sposobnosti so namreč podobne Han Solovim sposobnostim manevriranja med vesoljskimi telesi in sovražnimi imperialnimi silami ter celo med napetostmi v lastni ekipi. Navsezadnje pa sta oba tudi glavna za krmilom. Zgodovinski rekordi, ki so se pred kratkim zdeli nedosegljivi, švigajo mimo tako kot zvezde v omenjenem prizoru.

V pričakovanju in ob dejanskem začetku evropskega programa kvantitativnega sproščanja je tako že pomemben del donosnosti evropskih državnih obveznic v negativnem območju, velika večina pa pod tako podrobno spremljanim enim odstotkom, ki je bil še pred kratkim le domena nemških državnih obveznic. Spremembe v zadnjih dveh mesecih so res fantasične, tudi in še posebej za Slovenijo – donosnosti slovenskih državnih obveznic so tako večinoma sto bazičnih točk ali več nižje vse od šestletne zapadlosti naprej. S tem smo prehiteli tako italijanske kot španske kolege in se povsem približali Irski kot najbolj zdravi članici že skoraj pozabljenega kluba PIIGS. Spremembe v krivulji italijanske države so v tem obdobju znašale »zgolj« 50 bazičnih točk, še manjša znižanja donosnosti pa beležimo v jedru Evrope. Tako so donosnosti nemških obveznic večinoma le nekaj bazičnih točk nižje, še največja razlika je pri zelo dolgoročnih obveznicah. Ali smo z monetarnim hiperpogonom pod vodstvom kapitana Maria ušli preteči deflaciji in spodbudili evropsko gospodarstvo, bo vidno v nekaj mesecih. Svoj del bodo morali namreč prepričljivo odigrati tudi kapitani menda prijateljskih fiskalnih ladij.

Avtor: Rok Bertoncelj, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 27, 14. 3. 2015, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt